skip to Main Content

Šensaestočlana delegacija bosanskohercegovačkih stručnjaka iz oblasti hidroenergije boravila je od 17. do 21. oktobra u Bavarskoj, s ciljem upoznavanja sa najnovijim tehnološkim i poslovnim rješenjima iz ove oblasti, te sticanja ideja za moguća rješenja u svojoj zemlji.

Petodnevni program započeo je uvodnim izlaganjem o hidroenergiji u Ministarstvu privrede i medija, energetike i tehnologije njemačke pokrajine Bavarska, pod čijim pokroviteljstvom je organizovano studijsko putovanje. U okviru programa, učesnici su posjetili šest hidrocentrala, među kojima i jednu od najvećih u njemačkoj – hidroelektranu Walchensee, te su razgovarali sa njihovim operaterima i proizvođačima. Pored toga, u Okružnoj upravi Švapske (Schwaben) održan je mini sajam, gdje su učesnici iz BiH ostvarili direktan kontakt sa bavarskim preduzećima i postavili temelj za buduću poslovnu saradnju.

U programu su učestvovali predstavnici kompanija koje se bave proizvodnjom i projektiranjem hidrocentrala, te predstavnici javnih institucija i lokalne uprave, koji su zainteresovani za primjenu modernih tehničkih rješenja.

Studijsko putovanje je održano u okviru programa za poticanje saradnje „Bayern – Fit for Partnership”, a organizovalo ga je Predstavništvo njemačke privrede u BiH u saradnji sa bavarskom kompanijom TUM-Tech GmbH iz Minhena.

Back To Top