skip to Main Content

XX1T TriennalediMilano

 

Na poziv ministra vanjskih poslova Italije i uz podršku bh. ambasade u Italiji , Bosna i Hercegovina će se predstaviti na trijenalu arhitekture, dizajna i umjetnosti u Milanu od 2. aprila do 12. septembra.

Na trijenalu je prestavljaju Bijenale savremene umjestnosti D-ARK Underground, te vrhunski bh. brendovi u proizvodnji dizajnerskog namještaja, dobitnici niza najprestižnijih međunarodnih nagrada za dizajn: “Zanat” iz Konjica, “MS&Wood” iz Fojnice, “Artisan” iz Tešnja, te “Gazzda” iz Sarajeva.

Dizajn bh. postavke na trijenalu radio je Emir Salkić, jedan od utemeljitelja arhitektonskog studija “Normal” iz Sarajeva, čiji je cilj bio da objedini nekoliko bh. postavki u jednu cjelinu, te da prikaže komade namještaja iz perspektive dizajnera i majstora koji izrađuju te proizvode.

Iz tog razloga komadi dizajnerskog namještaja vise na silku sa elegantno dizajniranih instalacija od metalnih cijevi.

Dizajner iz Tuzle Ado Avdagić, dobitnik tri prestižne nagrade pod nazivom “Interior Innovation Award”, a koje dodjeljuje renomirano njemačko Vijeće za dizajn, smatra da je trijenale izvanredna prilika da se svijetu na najvišem nivou predstavi izvanredan inovativni uspjeh BiH.

Osnivač brenda “Zanat” Orhan Nikšić istakao je da je intenzivnije oslanjanje na bh. industriju namještaja od ključnog značaja za održiv ekonomski razvoj naše zemlje budući da dizajn drastično povećava stepen dodatne vrijednosti proizvoda.

Tema ovogodišnjeg trijenala je Dizajn poslije dizajna, na kojem će bh. predstavnici ukazati kako bi dizajn nakon dizajna trebao izgledati: zasnovan na tradiciji i kulturnom naslijeđu, ekološki održiv i inovativan.

 

Izvor:FENA

Back To Top