skip to Main Content

1280px Logo Cigré.svg

 

U Parizu će od 21.-26. augusta 2016. godine biti održano 46. zasjedanje CIGRÉ, međunarodne nevladine i neprofitne organizacije kojem će prisustvovati i delegacija Bh. komiteta ove organizacije na čelu s predsjednikom Edhemom Bičakčićem.

U okviru tema koje će biti razmatrane na ovom zasjedanju najznačajniji dio predstavlja Tehnički program koji se odvija putem otvorenih panela, radionica i tutorijala i kroz rad 16 Studijskih komiteta u kojima se prezentira oko 550 referata iz čitavog svijeta iz oblasti razvoja, izgradnje, pogona i održavanja elektroenergetskih sistema. Pored tehničkog dijela bit će održano zasjedanje Generalne Skupštine i formirani novi organi CIGRÉ, izabran predsjednik, članovi Administrativnog savjeta, Tehničkog komiteta i Upravnog odbora. Delegacije BH K CIGRÉ uzet će aktivno učešće u u svim ovim događajima.

CIGRÉ je međunarodna organizacija osnovana 1921. godine sa sjedištem u Parizu i bavi se unapređenjem saradnje sa stručnjacima iz cijelog svijeta, razmjenom znanja u cilju poboljšanja rada elektroenergetskog sistema. Njeno djelovanje usmjereno je na razvoj, izgradnju, pogon i održavanje  obuhvatajući tehničke, ekonomske, ekološke, funkcionalne, oraganizacione  i regulatorne aspekte elektroenergetskih  sistema. CIGRÉ broji više od 12.000 individualnih članova i eksperata, naučnika, akademika, inženjera, tehničara iz više od 80 zemalja. Bosna i Hercegovina je punopravni član ove organizacije od 1992. godine kada je predala zahtjev za članstvo.

Tim povodom gosp. Bičakčić je rekao da su danas okolnosti sasvim drugačije u odnosu na one iz 1992 godine. Sjeća se da je ratne 1992 godine izašao iz Sarajeva i predvodio delegaciju  koja je predala zahtjev za članstvom našeg nacionalnog komiteta tadašnjem generalnom sekretaru, CIGRÉ Paris, gosp. Poršeronu. Ovo je odlična prilika za Bosnu i Herecegovinu koja u svim razvojnim programima pridaje veliki značaj razvoju elektroenergetskog sektora, naglasio je Bičakčić.

Back To Top