skip to Main Content

 

Sezona sakupljanja gljiva je pred vratima. A kako bi ona protekla sigurno, bečko gradsko preduzeće za upravljanje tržnicama MA 59, građanima nudi besplatno savjetovanje tj. provjeru njihovih sakupljenih gljiva.

U Srednjoj Evropi postoji preko 3.000 različitih vrsta gljiva. One rastu u šumama i po poljima, ali i u gradskim parkovima. Neke od njih se smatraju delikatesama, ali mnoge nisu preporučljive za ljudsku konzumaciju. Iako je samo mali broj gljiva uistinu opasan tj. otrovan, svake godine u cijeloj Evropi ipak dolazi do trovanja gljivama koja ponekad završe čak i smrću.

Kako nakon opuštajućeg boravka u prirodi i sakupljanja gljiva ne bi bilo negativnih iznenađenja, bečke Tržnice svake godine građanima nude besplatnu provjeru ubranih gljiva.

U filijali preduzeća u blizini poznate bečke tržnice Naschmarkt građani svakog ponedjeljka mogu svratiti bez najave i na provjeru donijeti ubrane gljive. Usluga provjere moguća je uz prethodnu telefonski najavu i ostalim radnim danima u ovoj, ali i ostalim filijalama preduzeća.

Protekle su godine tokom provjera uočene 33 otrovne gljive, čime je mnogim ljudima spašeno zdravlje, a možda i život.

 

Back To Top