skip to Main Content

Fernwärme Wien Spittelau (9., Spittelauer Lände 45)

Iako je Spittelau postrojenje za spaljivanje otpada, ova Hundertwasserova građevina ujedno je i jedan od najatraktivnih bečkih objekata i sinonim za grijanje bečkih domova. Generalna sanacija ovog objekta završena je u septembru 2015. godine, a gradsko preduzeće za snabdijevanje energijom „Wien Energie“ objavilo je rezultate prve zimske sezone nakon optimizacije proizvodnje struje i toplotne energije.

U prvih pola godine nakon sanacije postrojenje je radilo 4.100 sati, više nego ikad do sada, stepen efikasnosti povećan je na 76 odsto, a proizvodnja struje trostruko. Postrojenje je od septembra bilo u pogonu 95 odsto vremena, a rad je prekidan samo zbog rutinskog održavanja.

Od oktobra 2015. do marta 2016. dopremljeno je 130.000 tona otpada. Proizvodnja struje porasla je sa 20 na 60 gigawatt sati, proizvodnja toplotne energije ostala je nepromijenjena sa 250 gigawatt sati.

Tokom modernizacje postrojenja izmjenjeni su kotlovi za otpad 1 i 2i stara turbina sa generatorom, ugrađeno je denox-postrojenje (katalizator za dušikove okside), elektro-filteri su zamijenjeni u tkane filtere, instaliran novi sistem za izbacivanje pepela, te instaliran novi spremnik za napojnu vodu i sistem zavodu i paru.

Postrojenje Spittelau snabdijeva 60.000 domaćinstava grijanjem, a 50.000 domaćinstava strujom. Beč je ponosan na svoje šareno postrojenje koje gradu daje energiju iz biogenih i obnovljivih izvora. Napominju da je tokom trogodišnjih sanacionih radova popularna Hundertwasserova fasada ostala netaknuta.

Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo

Back To Top