skip to Main Content

Der Müllgreifer In Der Neu Gestalteten Einfahrt

 

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Gradski odjel za upravljanje otpadom MA48 iz Beča se u inostranstvo godišnje ilegalno izveze 16.000 tona otpada, a prouzrokovana finansijska šteta procijenjena je na dvije milijarde eura. Na nivou Austrije se preko ilegalnih sakupljača smeća godišnje izveze 80.000 tona otpada u vrijednosti od deset milijardi eura.

Top Service am neueröffneten Mistplatz Rinterzelt

S obzirom da austrijski “Zakon o otpadu” nalaže da je otpad dozvoljeno predati samo ovlaštenim komunalnim ili privatnim sakupljačima otpada, odjel za otpad MA48 apeluje na građane da prijave sve ilegalne aktivnosti takozvanih “brigada za male mašine, te svoj kabasti otpad odlažu na jednom od 17 gradskih odlagališta za neredovni otpad. Reciklaža sirovinskih materijala iz otpada od koristi jei z aprivredu i ekologiju.

Ilegalni izvoz otpada ima ekonomske i ekološke posljedice. Svaki frižider, svaka mašina za veš ili svaki mobitel sadrži sekundarne sirovine kao što su zlato, bakar ili rijetke elemente poput iridija, litijuma ili tantala. Jedna tona starih mobitela sadrži više zlata od jedne tone rude zlata. Mašina za veš ima udio željeza 60 odsto,a električni šporet čak 83 odsto.

Ilegalini sakupljači najviše su zainteresovani za aluminij, otpad od bakra, aluminijsk efelge, metale i električni i elektronski otpad.

Back To Top