skip to Main Content

Grad Beč je prošle sedmice bio domaćin konferencije “Budućnost rada” o perspektivnim sektorima, novim oblicima zapošljavanja i promjenama u poslovnom svijetu.

Centralne teme bile su promjene na radnom tržištu nastale usljed uspjeha “industrije 4.0.” i “ekonomije dijeljenja”, digitalizacije, starenja domicilne populacije, migracija i klimatskih promjena.

Rezultati o perspektivama radnog tržišta koji su predstavljeni za Beč, mjerodavni su za mnoge gradove.

A oni u sklopu studije koju je sačinila “FORBA” predviđaju ekspanziju zdravstva, socijalnog rada, pedagoškog rada i obrazovanja. Rast je predviđen i za hotelijerstvo i gastronomiju, informacioni i komunikacioni sektor, te intelektualne usluge.

Sektori kojima se predviđa negativan razvoj su finansije i osiguranje. Beč je zbog ovih predviđanja donio “Plan za kvalifikacije 2020” zajedno sa socijalnim partnerima kako bi formalno obrazovanje podigli na viši nivo i pripremili svoje građane na poslove budućnosti.

Navedene promjene zahtijevaju i rasprave o raspodjeli prihoda i sredstava kao i finansiranju socijalne države. Na konferenciji je takođe predstavljena i studija o različitim oblicima zaposlenja u Evropi, tako da je do sada definisano devet različitih oblika zaposlenja koji su rasprostranjeni u Evropi, iako standardni oblik i dalje dominira.

Članica gradske vlade Beča zadužena za privredu, Renate Brauner, istakla je u okviru konferencije „Budućnost rada“ da Beč želi da održi standard u poslovnom životu i obezbijedi poslove budućnosti koji prvenstveno nastaju u oblastima informacionih i komunikacionih tehnologija.

/Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo/

Back To Top