skip to Main Content

“Dan jednakih plata”, odnosno dan kada su muškarci već zaradili godišnja primanja žena ove godine u Austriji pada sutra, 11. oktobra. Za žene to znači 22,36 odsto niža godišnja primanja u odnosu na muškarce.

Dobra vijest je da se ovaj dan od 2010. godine svake godine obilježava kasnije, tj. da žene manje dana rade besplatno u odnosu na muškarce. 2010. godine je “Dan jednakih plata” održan 29. septembra.

Razlika po pokrajinama još uvijek postoji, pa je ovaj dan u Vorarlbergu obilježen još 14. septembra, a u Beču tek slijedi 27. oktobra.

Jedan od razloga za veliku razliku u platama je nejednako učešće muškaraca i žena u neplaćenom radu. Ovo pitanje je tematizirao i Odbor za ženska pitanja Austrijskog saveza gradova pod predsjedavajućom Sandrom Frauenberger, ujedno članicom bečke gradske vlade.

Pokrenuta je kampanja “Povijanje djeluje – na muškarce kao i na žene”. Kućne poslove, odgoj djece i njegu starijih osoba, naime, u 75 odsto slučajeva obavljaju žene i stoga imaju manje vremena za veću zaradu.

Broj zaposlenih žena na puno radno vrijeme je od 1994. do 2015. godine porastao sa 59 na 67 odsto, a broj žena zaposlenih na pola radnog vremena sa 26 na čak 48 odsto. Problem predstavlja činjenica što poslovi na 20 radnih sati ne podrazumijevaju pola plate od 40 sati, već znatno manje. A upravo žene, to jeste četiri od pet osoba, obavljaju većinu poslova na pola radnog vremena.

Vrlo bitan faktor u udjelu žena na radnom tržištu imaju vrtići. Pokrajine su na kalendaru “Dana jednakih plata” upravo i rangirane prema broju mjesta u vrtićima. U Beču udio vrtića iznosi 97,7 odsto.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top