skip to Main Content

Grad Beč će u naredne dvije godine raditi na proširenju mreže za punjenje električnih automobila. Širom grada biće postavljene punionice za električna vozila, što predstavlja osnovu za realizaciju „Strategije o elektromobilnosti“ usvojenoj na jesen 2015. godine. Grad Beč smatra da je sada pravi trenutak za investicije u ovaj segment saobraćaja nakon što je tehnologija elektro automobila zaživjela i među vozilima srednje klase.

Prvi zadatak za gradsku upravu biće da se odredi tačan broj punionica i njihovo razmještanje po gradu uvažavajući pri tome sigurnost u saobraćaju i kvalitet životnog prostora. Osnovna mreža punionica neće moći pokriti cjelokupnu potražnju za punjenjem, ali će nove tehnologije osigurati osnovno snabdijevanje.

Grad Beč namjerava da promoviše prelazak na vozila na električni pogon tako što će nastaviti mijenjati i svoj vozni park. Elektromobilnost već sada ima značajan udjel u javnom saobraćaju među gradskim autobusima, tramvajima, prigradskom i podzemnom željeznicom, a obuhvata i službena vozila gradske uprave. U oblasti individualnog saobraćaja osim nabavke elektroautomobila, Bečlije sve više koriste elektromopede i bicikla.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top