skip to Main Content

Sarajevo City Panorama

 

Cijene stanova u Sarajevu, Mostaru i Zenici u posljednjih dvanaest mjeseci su stabilne, s tim da se bilježi  manji  rast u Sarajevu od jedan do dva posto, pokazuju analize Udruženja učesnika u prometu nekretninama pri Privrednoj komori Federacije BiH (PKFBiH).

-Razlog za to među ostalim jesu niske kamatne stope za stambene kredite i  pozitivna ekonomska kretanja u FBiH – kazao je za Fenu sekretar ovog udruženja Ivica Barbarić dodajući da su i cijene kuća u ovim gradovima u prosjeku na istom nivou kao i prije godinu dana.

Na ukupne trendove na ovom tržištu, kako je dodao Barbarić, utiče i kupovina nekretnina od arapskih investitora.

– Potražnja je inače relativno mala, osim za specifične kuće za koje vlada interes od arapskih investitora, a što se tiče zemljišnih parcela situacija je slična kao sa kućama – dodao je Barbarić.

Sa sigurnošću se, po njegovim riječima, može reći da je najveća potražnja za nekretninama u Sarajevu.

Također, cijena nekretnina je najviša u Sarajevu gdje se kvadratni metar na najboljim lokacijama u gradu u starogradnji kreće i do 2.800 KM/m2,  dok je cijena u novogradnju u centru grada i do 4.000 KM/m2, dok je npr. u Mostaru i Tuzli za istu poziciju cijena oko 1.900KM/m2 i u novogradnji 2.400 KM/m2.

-Najskuplji kvadrat je definitivno u Sarajevu, a gdje je  najjeftiniji teško je reći. Vjerovatno u manjim mjestima – dodao je Barbarić.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top