skip to Main Content

4

 

 

Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Nj.E. Christian Hellbach posjetio je danas Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH i zaželio puno uspjeha u radu novom direktoru Gordanu Miliniću i njegovim saradnicima.

Ambasador Hellbach je istakao da SR Njemačka snažno podržava ekonomski razvoj BiH, socijalnu reformu i politiku koja vodi napretku zemlje. Na listi najznačajnijih investitora u BiH SR Njemačka zauzima šesto mjesto, a ujedno je i među najvećim donatorima.

Najveći investitori iz SR Njemačke, kao što su Heidelberg Zement, Messer Gresheim, Xella International, Meggle Eastern Europe, Zott Holding International i drugi uspješno posluju u BiH i prave planove o reinvestiranju, a u toku je još nekoliko značajnih investicija iz SR Njemačke. Njemački fond KfW je uključen u implementaciju vjetro parkova Mesihovina, Podveležje i Hrgud.

Na sastanku je dogovoreno da sve potencijalne investitore u BiH Ambasada SR Njemačke upućuje u FIPA, koja će ih pratiti i pomagati im od samog početka projekta, pratiti ih u realizaciji investicije, registraciji biznisa, pribavljanju neophodne dokumentacije i otklanjanju eventualnih prepreka.

Ambasador je skrenuo pažnju i na nekoliko njemačkih investitora koji trenutno imaju probleme sa lokalnom adnministraciojom i predložio da se FIPA preko svog „Aftercare“ programa   angažuje na rješavanju tih problema.

Takođe je dogovoreno intenziviranje saradnje FIPA sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH.

 

Back To Top