skip to Main Content

Danas je u Glumini kod Zvornika, u krugu fabrike „Voćar-promet“ održana konferencija za medije na kojoj su se svim prisutnim obratili predstavnici firme „Agrona“, te poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom krastavca kornišona u Bosni i Hercegovini. Zbog otežanog izvoza kornišona na europsko tržište nastale se velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom. Nadležna ministarstva se još uvijek nisu očitovala po ovom pitanju.

„Živim od ovog biznisa već nekoliko godina. Ukoliko sezona propadne, moja porodica ostaje bez osnovnih primanja. Ista je situacijama u cijelim Živinicama i Tuzlanskom kantonu gdje ima preko 1000 kooperanata. Svi žive od ovoga. Agrona nastavlja sa otkupom, ali koliko vidim ukoliko se ovakvo stanje nastavi i bez pomoći države, neće moći opstati. Apelujemo na kanton i državu da pomogne“, izjavio je Jasmin Selimović, poljoprivrednik i organizator proizvodnje u Živinicama.

„Agrona“ izjavljuje da su štete iz dana u dan sve veće. Trenutno se samo u „Agroni“ procjenjuju na preko 1.000.000 KM. Slična situacija je i sa drugim domaćim firmama koje vrše otkup. Poziv su uputili nadležnim ministarstvima, ali do današnjeg dana nisu dobili odgovor.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla je istakao da je nužno da se izvoznici obeštete preko izvozne takse.

“Imali smo nekoliko sastanaka sa Upravom za indirektno oporezivanje i Ministarstvom vanjske trgovine. Uputili smo i dopis nadležnim institucijama sa prijedlogom za konkretno rješenje. Ako omogućimo subvencione takse izvoznicima od strane države, naši proizvodi će biti i konkurentniji na tržištu EU“, izjavio je Selimović.

Back To Top