skip to Main Content

 

U namjeri da snažno podrži proces transformacije i daljnje stabilizacije poslovanja Konzuma BiH, Privremeno vjerovničko vijeće Agrokor–a je, krjem prošle sedmice, u Zagrebu donijelo odluku o davanju saglasnosti izvanrednom povjereniku za dokapitalizaciju Konzuma  BiH u iznosu od  68.7 miliona KM kroz društva Ledo Čitluk i Sarajevski Kiseljak. Vijeće je takodjer podržalo odluku da Agrokor Konzumu  BiH osigura svježu likvidnost u iznosu do 29,7miliona KM.

Ovim odlukama se obezbjedjuje budućnost Konzuma BiH, koja uključuje očuvanje više od 3,700 radnih mjesta i plaćanje potraživanja dobavljača, na dobrobit ukupnog gospodarstva Bosne i Hercegovine. Agrokor u cijelosti podržava strategiju Konzum-a BiH za stabiliziranje poslovanja  i današnjim je odlukama pokazao da je spreman dati punu podršku daljem razvoju kompanije.

Odlukama održanog Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora otvoren je put od strane Agrokora i da Mercator poduzme korake potrebne kako bi se realizirao plan unutar kojeg Mercator tokom septembra vraća 83 sadašnje trgovine Konzuma  BiH pod brend Mercator.

Razdvajanjem Konzuma BiH i Mercatora počinje nova strategija Konzum-a BiH koja će još više biti prilagođena potrebama i navikama bosanskohercegovačkih potrošača, a sve u cilju postizanja što boljih poslovnih rezultata. Unutar svoje buduće poslovne strategije, u koju duboko vjeruje, Konzum BiH će se fokusirati na trgovine male i srednje veličine. Stvaranju budućih boljih poslovnih rezultata će znatno doprinijeti i prestanak daljih obaveza plaćanja zakupa za velike trgovine Mercatora kao i obaveze održavanja istih.

Kompletan proces je vođen s posebnom pažnjom posvećenom očuvanju radnih mjesta i socijalnom osjetljivošću, a zaštita interesa uposlenika kompanije Konzum BiH je bila prioritet. Daljnja strategija Konzuma BiH i povratak Mercatora na tržište BiH osigurava dodatnu stabilnost i očuvanje radnih mjesta naših uposlenika.

Odluke Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora tako će obezbijediti daljnju stabilnost poslovanja. Donesene odluke su na dobrobit uposlenika, dobavljača ali i brojnih kupaca koji zahvaljujući Konzumu BiH, a uskoro ponovo i Mercatoru,  imaju najširi mogući izbor kupovine po najboljim cijenama.

 

Back To Top