skip to Main Content

Vlada USK

 

U Bihaću je  zasjedala Vlada Unsko-sanskog kantona. Petu, vanrednu sjednicu premijer Husein Rošić i resorni ministri posvetili su tematski Univerzitetu u Bihaću.

– Osigurati normalno funkcionisanje Univerziteta, vratiti mu značaj koji ova visokoobrazovna institucija ima za ovaj dio Bosne i Hercegovine i osigurati njegov razvoj jedan je od naših prioritetnih ciljeva, kako smo i najavili prikom imenovanja ovog saziva izvršne vlasti, prošlog mjeseca, istaknuo je mr.sci. Rošić.

Premijer i članovi Vlade danas su utvrdili Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Univerzitetu i Prijedlog Zaključka kojim se traži razrješenje sadašnjeg Upravnog odbora UNBI, koje šalju u skupštinsku proceduru.
Ovom je prethodilo usaglašavanje teksta ovog Nacrta sa predstavnicima političkih partija koje participiraju u radu zakonodavne vlasti, u nastojanju da se dođe do što kvalitetnijeg rješenja. Izmjene su usmjerene na to da stručno tijelo UNBI, Senat profunkcioniše, a cilj je aktuelne vlasti na području USK da do septembra usaglasi Zakon koji će osigurati potpunu funkcionalnost UNBI i postaviti dobre temelje za njegov razvoj i dobre uvjete za obrazovanje studenata.

– Ovo bi označilo kraj negativnim trendovima i pokretanje pozitive priče, zajednički projekat Vlade i Skupštine, usmjeren na dobrobit mladih ljudi, sadašnjih i budućih studenata koji zaslužuju da imaju vrhunsko obrazovanje, saglasni su članovi Vlade USK.

Back To Top