skip to Main Content

Vanjskotrgovinska komora BiH je članica Europske poduzetničke mreže od 2009. godine. Enterprise Europe Network (EEN) je najveća mreža za podršku malim i srednjim preduzećima u oblasti međunarodne poslovne saradnje, inovacija, prenosa znanja i tehnologija, te saradnje i učešća u EU programima. Članstvo u ovoj mreži, između ostalog, pruža mogućnost bosanskohercegovačkim kompanijama da preko VTK BiH pronađu odgovarajućeg poslovnog partnera u inostranstvu.

Nastavljajući praksu Poslovne novine predstavljaju vam nove ponude preduzeća iz različitih zemalja koja su iskazala interesovanje preko ove mreže za pronalaskom poslovnog partnera. Bilo da želite stupiti u kontakt sa preduzećima čije ponude objavljujemo u nastavku ili želite da se ponuda vašeg preduzeća nađe u bazi podataka EEN mreže više na linku:

http:/komorabih.ba/een/poslovna-podrska/trazite-poslovnog-partnera-u-eu/

EEN BiH PS 1 – Februar 2016
Poljska kompanija želi da proširi svoj portfolio proizvoda i traži dobavljača badema, smokava i datula, po mogućnosti organskih. Kompanija ima vlastite proizvodne pogone, ali traži dodatne proizvode za prodaju na poljskom tržištu i dobavljača za godišnje količine između 10 – 50 tona. Trenutno ima distribuciju u sektoru zdrave hrane (100 specijalizovanih prodavnica), kao i svoj vozni park kamiona za ugostiteljstvo u regiji (Krakov), a proširiće se i prema sjeveru Poljske. Poljska kompanija je aktivna na tržištu dugi niz godina i ubrzano raste, a potencijalnom partneru se nudi ugovor o distribuciji.

EEN BiH PS 2 – Februar 2016
Ruska kompanija koja se bavi veleprodajom auto-dijelova i opreme, traži dobavljača novih auto dijelova, originalnih i neoriginalnih remontiranih dijelova za automobile i kamione, traktore i građevinske mašine, jahte i drugo. Kompanija pomaže stranim partnerima da izađu na rusko tržište pomoću prodajne mreže glavnih internet distributera. Ruska kompanija pruža paket usluga uključujući isporuku robe od skladišta do klijenta. Takođe, kompanija planira proširiti paletu proizvoda koje će zastupati na ruskom tržištu. Zahtjevi za proizvode su da su sertifikovani u Rusiji, ukoliko je to moguće, i da nisu na popisu robe s dvojnom namjenom. Ruska kompanija ima višegodišnje iskustvo,a potencijalnom poslovnom partneru se nudi ugovor o uslugama distribucije.

EEN BiH PS 3 – Februar 2016
Mala francuska radionica odjeće specijalizovana za modne dodatke, kao što su kravate, leptir mašne, ukrašeni prsluci, veste i jakne, traži proizvođača ili dobavljača metalnih nitni, kopči i dugmadi. Ova francuska tradicionalna radionica se bavi proizvodnjom visoko kvalitetnih vrhunskih modnih dodataka za veće i poznate brendove tekstilnih kompanija. Posebno rade za kompanije koje imaju velike nabavke, kao što je npr. snabdijevanje francuske žandarmerije sa uniformama ili avio kompanija uniformama za osoblje. Rade kao visoko kvalifikovani kooperant za snabdjevanje kravatama, mašnama i sličnim odjevnim predmetima za ova tržišta.
Traženi dobavljač bi trebao biti u mogućnosti obezbijediti:
– spojnice za leptir mašne (prstenasta, kukasta…) urađene od nikla ili crnog materijala (5000 do 10.000 dijelova po seriji)
– Metalna spojnica na poleđini svečanog prsluka (1000 do 500 dijelova)
– Plastična ili metalna dugmad (500 do 1000 dijelova)
Potencijalnom partneru se nudi ugovor o proizvodnji.

EEN BiH PS 4 – Februar 2016
Britanska kompanija koja već snabdijeva tržišta zdravim grickalicama od voća, kao što su brojne trgovine, kafići i prodavnice kafe, delikatesne radnje, škole, poljoprivredne trgovine i hoteli, traži dobavljača sušenog voća proizvedenog u skladu sa statusom „free from“ i priznatog standarda kvaliteta hrane. Kompanija traži dobavljača sušenog voća, tačnije, jabuke, brusnice, manga, peruanske jagode, ananasa, jagoda i grožđica. Ostalo neobično voće će takođe biti uzeto u obzir. Ovo voće mora biti prirodno, da ne sadrži nikakve aditive i da je obrađeno u mliječnim proizvodima i bezglutenskim sredstvima. Kompanija proizvodi dvije brendirane linije proizvoda sušenog voća: jedan je usmjeren na tržište za odrasle, dok je drugi usmjeren na djecu. Voće mora biti 100% prirodno, bez dodanog šećera; ne smije sadržati sulfate i konzervanse. Takođe, mora biti u skladu s HACCP (Hazard Analysis & Critical Control Points), FSSC 22000 (Food Safety sustav Consortium) i BRC (British Retail Consortium) kontrolama. Potencijalnom partneru se nudi ugovor o proizvodnji.

EEN BiH PS 5 – Februar 2016
Poljska firma specijalizovana za proizvodnju brava, šarki, metalnih stega i ručki, kao i metalnih proizvoda za: napajanje (električnom energijom), telekomunikacije i industriju namještaja – nudi usluge distribucije sličnih proizvoda. Od potencijalnog partnera se očekuje spremnost za izvoz svojih proizvoda na poljsko tržište, kao i zainteresovanost za dugoročnu saradnju.

EEN BiH PS 6- Februar 2016
Letonska firma koja se bavi proizvodnjom pletene odjeće traži dobavljače prediva i partnere zainteresovane za podugovaračke aktivnosti (proizvodnju pletenih proizvoda). Firma proizvodi pletene odjevne predmete koji se izvoze u Njemačku. Njihova nova odjevna kolekcija za djecu i kolekcija školske uniforme je već na letonskom tržištu. Firma radi sa raznim materijalima kao što su vuna, pamuk, kašmir, merino vuna… Od potencijalnog partnera se očekuje zainteresovanost za dugoročnu saradnju i/ili da je u mogućnosti ponuditi i dostaviti razne vrste materijala.

EEN BiH PS 7- Februar 2016
Slovenačka firma specijalizovana za proizvodnju i montažu čeličnih komponenti/konstrukcija je u potrazi za dobavljačima metalnih materijala, koji su u mogućnosti dostaviti cca. 50-100 tona čeličnog materijala mjesečno (U, HEA, HEB, IPE , L , cijevi, limova…). Firma je aktivna na tržištu preko 20 godina, posjeduje certifikat 3834-3 , EN 1090-2, dobru reputaciju, skladište za velike i male količine materijala, mašine za sječenje i savijanje čelika. Od potencijalnog partnera se očekuje interes za dugoročnu saradnju, dobavljanje navedenih proizvoda i sklapanje distribucijskog ugovora.

EEN BiH PS 8 – Februar 2016
Španska firma specijalizovana za proizvodnju posteljine i namještaja za bebe nudi usluge distribucije firmama koje se bave proizvodnjom kolica za bebe, krevetaca , kolijevki itd. Firma nudi prostor u katalogu za sledeću sezonu i mogućnost distribucije istog putem prodajne mreže na više od 800 prodajnih mjesta. Španska firma posjeduje Oeko-Tekst Standard 100, etikete Klasse 1 i ISO 9000:2008.

EEN BiH PS 9 – Februar 2016
Poljska firma koja se bavi proizvodnjom grickalica od sušenog voća je u potrazi za dobavljačima organskog sušenog voća bez aditiva sa udjelom vlažnosti između 18- 25%. Od potencijalnog partnera se očekuje da ima u ponudi: ananas, banane, mango, guava, grožđe, jabuke, jagode, marelice, breske i kruške. Dobavljači moraju biti direktni proizvođači sušenog voća.

EEN BiH PS 10- Februar 2016
Švedska firma traži bh. proizvođače visokokvalitetnih stolova i stolica od punog drveta. Od potencijalnog partnera se očekuje da je u mogućnosti da dostavi oko 1000-2000 proizvoda godišnje. Švedska firma ima dugogodišnje iskustvo, radi sa jednim od najvećih trgovaca školskog namještaja u Švedskoj. Od potencijalnog partnera se očekuje pouzdanost i visokokvalitetni proizvodi.

(Poslovne novine)

Back To Top