skip to Main Content

 

Ostalo je malo više od mjesec dana do 30. jubilarnog izbora „100 najvećih u privredi BiH“, koji će se održati 20. septembra ove godine u Hotelu Hills, u Sarajevu, i koji će okupiti preko 300 vodećih bh. menadžera i vlasnika kompanija, te predstavnika diplomatskog kora u organizaciji Poslovnih novina d.o.o., koje ove godine obilježavaju 45. rođendan.

Povodom toga Alena Ahmetspahić – Fočo, direktorica projekta „100 najvećih u BiH“ i urednica specijalne publikacije „100 najvećih u BiH“ izjavila je:

„Na gala svečanosti koju ćemo organizirati 20. septembra, povodom dva jubileja 30. izbora ‘100 najvećih u BiH’ i 45. rođendana Poslovnih novina, dodijelit ćemo tradicionalno i priznanja najboljim kompanijama u BiH. To će biti i prilika da prezentiramo i poklonimo svim prisutnim redizajnirano kolekcionarsko izdanje Poslovnih novina – 100 najvećih u BiH, u kojem je rangirano skoro 800 kompanija, a koje je ujedno i presjek bh. privrede. Ove godine, po prvi put, objavit ćemo i top 500 kompanija u regionu. U ovoj specijalnoj publikaciji bit će predstavljene i brojne vodeće bh. kompanije koje su se ove godine našle u društvu uspješnih. Poslovne novine ove godine obilježavaju svoj 45. rođendan, i s pravom možemo reći da je istorija modernog privrednog novinarstva u BiH započela izdavanjem Poslovnih novina, koje su 1972. godine bile nedjeljni stručni informativni list za privredna pitanja. Te godine objavile su i prvu monografiju privrede Bosne i Hercegovine. Nastavljajući dugogodišnju tradiciju poslovnog novinarstva, a u skladu s trendovima, u novembru ove godine, organizirat ćemo i konferenciju ‘Pouzdanost 2017’, na kojoj ćemo dodijeliti i priznanja kompanijama s natprosječnim pokazateljima poslovanja.“

Tim povodom Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je suorganizator događaja, izjavio je, između ostalog, da je ovo način da građanima u BiH ukažemo na to da postoje domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, te da je njihov kvalitet proizvoda i usluga prepoznat i priznat na svjetskom tržištu. „S druge strane, ovo je jedan od načina da potencijalnim inostranim partnerima i investitorima pokažemo da ovdje mogu pronaći poslovne prilike“, kaže Egrlić.

Marinko Tomić, generalni direktor kompanije EuroExpress brza pošta, koja je generalni sponzor projekta „100 najvećih u BiH“, naglašava dugogodišnju uspješnu saradnju s Poslovnim novinama i pozitivne vibracije koje generira ova manifestacija, što su, između ostalog, razlozi da i ove godine podrže jubilarni 30. izbor „100 najvećih u BiH”.

Da ovaj jedinstveni projekat promovira transparentno poslovanje, te pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja u bh. privredi, mišljenja je i Sanja Miovčić, izvršna direktorica Vijeća stranih investitora u BiH (FIC), koji je partner projekta.

Partner 30. jubilarnog izbora „100 najvećih u BiH“ ove godine je i Privredna komora Federacije BiH, a njen dopredsjednik Mirsad Jašarspahić povodom toga je izjavio: „Velika nam je čast u PKFBiH da budemo partneri jednog ovakvog poslovnog događaja i istovremeno obaveza da budemo uz naše najznačajnije članice. Za nas u Komori ovo je više od takmičenja i davanja značaja onima koji su svoj trud i kolektivno zalaganje pretvorili u poslovni rezultat. Ako znamo da kompanije koje su se našle na ovogodišnjim rang-listama 100 najvećih u BiH generišu 43% prihoda u BiH i ostvaruju 64% ukupnog izvoza iz BiH, te čine 26% ukupnog broja zaposlenih u BiH, onda se kompletna strategija privrednog razvoja treba raditi na matrici koju daje platforma ‘100 najvećih u privredi BiH’“.

Rangiranja i istraživanja za Poslovne novine, i ove godine, realizirao je specijalni partner LRC d.o.o. iz Sarajeva, a koja će biti objavljena na dan održavanja gala svečanosti 20. septembra 2017. godine.

  1. jubilarno, redizajnirano specijalno izdanje „100 najvećih u BiH“ i ove godine donosi pregled bh. privrednih kretanja, s rang listama velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini, kao i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih.

Tradiciju, kvalitet i kredibilitet podataka i analiza koje objavljuju Poslovne novine već dugi niz godina u specijalnoj publikaciji „100 najvećih u BiH“, kao i sam projekat, prepoznale su brojne kompanije koje su ove godine podržale ovaj projekat, a to su: Porsche BH d.o.o. Sarajevo; DSC d.o.o. Sarajevo; Tvornica Cementa Kakanj d.d.; Sarajevska pivara d.d.; Raiffeisen Bank d.d. BiH;  Argeta d.o.o. Sarajevo; Hifa-Oil d.o.o. Tešanj; Bosnalijek d.d.; BH Telecom d.d.; BH Recycling d.o.o. Hadžići; Ministry of Programming d.o.o. Sarajevo; dm drogerie markt d.o.o.; R&S d.o.o. Sarajevo; Metromedia Sarajevo d.o.o.; Bimal d.d. Brčko; Studen-Agrana Rafinerija Šećera d.o.o. Brčko; Xella BH d.o.o. Tuzla; Podravka d.o.o. Sarajevo; Koteks d.o.o. Tešanj; Madi d.o.o. Tešanj; Zira d.o.o. Sarajevo; Bolji Posao d.o.o.; Bushel d.o.o. Bihać;  Timpos d.o.o. Sarajevo; Authority Partners d.o.o. Sarajevo; Telemach d.o.o.; Ledo d.o.o. Čitluk; MGMFarm d.o.o. Kakanj; Centrum trade d.o.o.; Ferro Keš d.o.o. Mostar; Franck d.o.o. Sarajevo; Orbico d.o.o.; Fabrika Cementa Lukavac d.d.; Nsoft d.o.o. i Tuzlanska pivara d.o.o.

Veliki značaj Projektu „100 najvećih u BiH“ kao i svake godine daju medijski sponzori, a ove godine to su: Federalni radio; FENA; Oslobođenje; Klix.ba; Capital.ba; OBN; FACETV; Hayat TV; Radio ZOS; Fokus.ba; Elta TV, Elta Kabel; Manager.ba; Biznis.info; Zenicablog; Student.

 

Back To Top