skip to Main Content

Brojne delegacije političkih i biznis lidera iz regije i svijeta okupile su se danas u Sarajevu na 7. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) – Perspektive Kina + 16, pod nazivom “Jedan region, jedna ekonomija”. Za konferenciju registrovano je oko 1.500 učesnika, a dvodnevna dešavanja biće u fokusu 350 regionalnih, europskih i svjetskih medija.

Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International BiH, koja je organizator SBF-a, naglasio je da je ovo jedna od najznačajnijih investicijskih konferencija u Europi i Regionu. Ove godine SBF obogaćen je saradnjom s biznis forumom Kina + 16 zemalja srednje i jugoistočne Evrope koji predstavlja značajnu platformu za razvoj saradnje, dodao je on.

Predsjednik Islamske razvojne banke Ahmad Mohamad Ali je naglasio da ovaj forum predstvlja nadogradnju ranijih uspješnih foruma, te da se potvrdio kao brend koji na najbolji način na internacionalnom i međunarodnom nivou prezentira BiH i njene velike privredne i društvene kapacitete. Forum, po njegovim riječima, doprinosi i privlačenju brojnih turista u BiH i ima pozitivan uticaj u vezi izgradnje turističkih kapaciteta. To je uticalo da i neke aviokompanije najave nove letove prema Sarajevu i BiH. Fokus SBF-a proširen je i na poljoprivedu za koju su investitori iz arapskih zemalja uspostavili fond od 150 miliona eura. Najavio je planirano povećenje kapitala BBI koje će ovoj banci omogućiti da postane jedna od najjačih banaka u državi i na taj način dati doprinos ekonomskom razvoju BiH.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je u svom izlaganju tokom ceremonije otvaranja ovogodišnjeg SBF-a naglasio je da su u toku reforme koje će u BiH stvoriti povoljan poslovni ambijent za strane i domaće ulagače.
Istakao je značaj SBF-a, pogotovu ove godine jer ide korak dalje. Sa saradnjom Kine i 16 zemalja centralne i Jugoistočne Evrope narastao je regionalni značaj.

– Kina je od globalnog značaja i velika šansa za saradnju i svi koji se uključe imaće koristi. Kina se zalaže za povezivanje Azije i Evrope i nudi ogroman potencijal. Ponosni smo što je BiH prepoznata kao važna tačka njihove vizije. Može igrati važnu i aktivnu ulogu na novom putu svile, kao poveznica kineske i evropske ekonomije, kazao je Izetbegović.

Istakao je da BiH ulagačima ima puno toga ponuditi od ulaganja u prometnu infrastrukturu, preko hidroenergetskog sektora do poljoprivrede i turizma. Ovo je potkrijepio činjenicama te naveo da je BiH osma u Europi po hidroenergetskim potencijalima, a koristi samo 36% potencijala, posjeduje 6 milijardi tona rezervi uglja, rangirani smo kao šesta destinacija po turističkim potencijalima koji će godišnje rasti po 10%, do 2020. godine kako se procjenjuje.
Na ovogodišnjem SBF prisustvuje i oko 150 članova kineske delegacije, čiji je vođa Ning Jizhe, ministar i zamjenik predsjednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi Narodne Republike Kine. Na otvaranju SBF rekao je da saradnja njegove zemlje sa 16 zemalja centralne i istočne Evrope predstavlja novi put ka uspjehu.

Zamjenik premijera Turske Mehmet Simsek naveo je da je dobra vijest za Balkan, ali i uopšte, da privreda Evropske unije izlazi iz dugogodišnje stagnacije. Dodao je da je povećanje investicija ključno za povećanje produktivnosti, ali da treba obratiti pažnju na inkluziju kako bi smanjili rastuću nejednakost i osigurali dugoročni ekonomski rast. Simsek smatra da je potrebno znatno više strukturnih reformi, otvorenosti i regionalne integracije, zbog čega EU ne bi trebala obustavljati proces širenja, već bi trebala primiti sve balkanske zemlje, uključujući i Tursku. Precizirao je da trgovinska razmjena njegove zemlje s balkanskom regijom iznosi oko 16,5 milijardi dolara, od čega na BiH otpada nešto više od pola milijarde, ali da vjeruje da bi BiH mogla postati značajna proizvodna baza za turske firme koje su okrenute evropskom tržištu.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH takođe je govorio o velikim potencijalima bh. privrede za investicije i unapređenju poslovnog ambijenta i povećanju konkurentnosti bh. ekonomije. Kako je naveo u prošloj godini u BiH povećan je BDP za 3%, izvoz za 3,6%, smanjen je trgovinski deficit za 8,7%, broj zaposlenih je porastao za 15.000, povećan je i broj turista za 25% itd. Sve ovo je uticalo na stabilan rejting BiH. Zvizdić je pozvao investitore da budu dio priče nazvane: „Bosna i Hercegovina zemlja ugodnog življenja i unosnog poslovanja.“

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u obraćanju učesnicima SBF-a naglasio je da je zapadni Balkan dinamična regija i da treba iskoristiti prednosti mehanizma suradnje “16 + 1” između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.
Po njegovim riječima, BiH je u 2015. godini, poslije više godina zastoja i stagnacije, zabilježila ohrabrujući privredni rast postigavši i unutrašnji koncenzus oko ključnih ekonomskih reformi i napretka u evropskim integracijama.
– Međutim, lošija strana reformskog procesa zemlje je nedovoljan nivo investicija koji bi dao ključnu snagu i podršku ekonomskom napretku BiH u kontinuitetu. Iz tih razloga smatram nužnim da BiH neizostavno koristi i umrežava evropske inicijative u povezivanju zapadnog Balkana, kao i saradnju kroz platformu “16 + 1” između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, ali i sve druge inicijative i mogućnosti koje će podstaći ekonomiju BiH, a čini mi se da je ovogodišnji SBF dobra prilika i ključna tačka za utemeljavanje takvog razmišljanja u BiH – kazao je Šarović.
Po njegovim riječima, u BiH se smatra da su investicije Kine u region kroz platformu “16 + 1” najdinamičnija i najznačajnija stavka ekonomske saradnje.
– Razvijajući mrežu za povezivanje regiona infrastrukturno u sinergiji sa evropskim i regionalnim inicijativama, BiH podržava kreiranje novih sadržaja saradnje platforme “16 +1”, kao što je razvoj regionalnih odnosno zajedničkih projekta zemalja u izgradnji putne infrastrukture, željeznica, luka, telekomunikacija, elektroprenosne mreže itd – kazao je.
Govoreći o saradnji s kineskim kompanijama i finansijskim institucijama u izgradnji energetskih blokova, Šarović je izdvojio pozitivno iskustvo sa TE Stanari u RS.
– BiH očekuje nastavak saradnje i u projekima obnovljivih izvora energije kao što je solarna energija i vetroparkovi, ali i saradnju u izgradnji industrijskih parkova i slobodnih ekonomskih zona – zaključio je Šarović.

Darko Horvat, hrvatski ministar poduzetništva i obrta u svom obraćanju poručio je da će njegova zemlja Bosni i Hercegovini pružiti svaku pomoć koja joj bude potrebna da zaključi pristupni proces i postane punopravna članica Evropske unije. Kazao je da su spremni pružiti pomoć kod brisanja administrativnih granica kako bi se ekonomije dviju zemalja približile.
Ministar privrede Srbije Željko Sertić takođe vidi budućnost u saradnji zemalja okruženja, a istog je mišljenja i ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić. Naveo je da nijedna država nije sama sebi dovoljna, ni ekonomski giganti, a kamoli države regiona.

Učesnici i panelisti tokom naredna dva dana na SBF-u razmijenit će iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona: poljoprivrede, energije, infrastrukture i građevinarstva, turizma i edukacije, te perspektivama saradnje s Kinom i Dubaijem.

(Poslovne novine)

Back To Top