skip to Main Content

Univerzitet u Ljubljani je najstarija i najveća ustanova visokog obrazovanja na području Republike Slovenije. Osnovan je 1919. godine, a trenutno ga pohađa preko četrdeset hiljada studenata o čijem se obrazovanju brine oko 5700 zaposlenih na dvadeset tri fakulteta i tri umjetničke akademije. Zahvaljujući bilateralnom dogovoru između Slovenije i Bosne i Hercegovine, bosanskohercegovačkim studentima je omogućeno studiranje u Sloveniji pod jednakim uslovima kao i domaćim studentima i studentima iz država Europske Unije. Sa diplomom stečenom na Univerzitetu u Ljubljani, studenti iz Bosne i Hercegovine stiču evropsku diplomu koja je priznata u cijelom svijetu. Na Univerzitetu u Ljubljani, koji spada među 3% najuglednijih svjetskih sveučilišta prema mjerodavnim svjetskim rang listama, u akademskoj 2016./2017. godini na redovni je studij upisano 2345 stranih studenata iz 85 država, od kojih su 404 studenta iz Bosne i Hercegovine. Slovenija omogućuje studentima subvencije za prevoz gradskim prevozom, mogućnost rada preko studentskih servisa, subvencije za studentsku prehranu i zdravstvene usluge u zdravstvenim ambulantama.

Relativna blizina Ljubljane u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, besplatan studij, studijski programi i na engleskom jeziku, veoma visoko rangiran Univerzitet na evropskim i svjetskim rang listama, su samo neki od razloga zašto se sve više mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine odlučuje svoju akademsku karijeru započeti na Univerzitetu u Ljubljani.

Školovanje na  Univerzitetu u Ljubljani je prilično popularno među studentima iz BiH. Nažalost, dobar dio završenih srednjoškolaca ni ne zna za mogućnost besplatnog školovanja u Sloveniji koja zbog svoje pristupačnosti i geografske blizine predstavlja idealno rješenje za studente koji ne žele otići suviše daleko od svoje kuće ili za one koji žele vrhunsko školovanje, a ne mogu si to priuštiti u nekoj dalekoj i skupoj državi.  Slovenija je studentima iz Bosne i Hercegovine jezično i kulturno veoma bliska, i nudi sve prednosti modernog i kvalitetnog obrazovnog programa jedne članice Europske unijemišljenja je rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr Ivan Svetlik.

Ja sam student na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Veoma sam zadovoljna sa razmjenom znanja i impementacijom naučnih programa na Univerzitetu u Ljubljani. Drago mi je što sam dobila priliku i mogućnost da studiram ovdje u Sloveniji i to je veliko iskustvo i izazov za mene. Ljubljana je predivan grad sa dosta dobrim karakteristikama. Imam samo pozitivna iskustva – rekla je Amila Bajrić, student Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani.

Jedan od najboljih svjetskih univerziteta, oprema koju posjeduje, fakulteti i predavači koji su priznati stručnjaci, kao i dostupnost svjetskih trendova kroz nauku i struku, doprinjeli su mojoj odluci da svoju edukaciju nastavim upravo ovdje, na Univerzitetu u Ljubljani. Kao student građevine, shvatio sam da je student uvijek na prvom mjestu, da mu je sve na dohvat ruke i da postoji veliki broj vannastavnih aktivnosti pored studijskog programa. Izuzetno sam zadovoljan činjenicom da Univerzitet u Ljubljani podržava svaki aspekt studentskog, naučnog, istraživačkog i profesionalnog života što je meni kao studentu veoma važno i predstavlja korak naprijed u budućnosti. Kao student u Sloveniji a posebno u Ljubljani, uživam posebnu poziciju u društvu. Mogu slobodno reći da je Ljubljana sjajan evropski grad za studente, grad budućnosti i mjesto u kojem bih volio da živim, radim i volim – rekao je Amel Emkić, student Građevinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

Univerzitet u Ljubljani potiče interdisciplinarne i multidisciplinarne studije, razmjenjuje rezultate, postignuća u nauci i umjetnosti s ostalim univerzitetima i institucijama za naučna istraživanja, pridonoseći slovenačkoj i svjetskoj riznici znanja. Ljubljanski univerzitet sarađuje s organizacijama iz ekonomije i usluga u javnom i privatnom sektoru, državnim organizacijama i civilnim društvom. Putem tih saradnji ubrzava provedbu vlastitih istraživanja i primjenu obrazovnih postignuća te pridonosi društvenom razvoju.

Univerzitet u Ljubljani je poznat po kvaliteti studija prirodnih i društvenih nauka, te tehnološkim studijima koji se provode prema bolonjskom sistemu, a nalazi se među najuglednijim univerzitetima na svijetu prema ARWU Shanghai, Times i QS World University top listi.

Back To Top