skip to Main Content

Peta sezona projekta Zdravo! u kojem je učestvovalo 2.099 učenika iz 33 osnovne škole iz Bosne i Hercegovine uspješno je privedena kraju.

Ovogodišnje testiranje o ishrani pokazalo je da su djeca nakon edukacija napredovala i da imaju bolje znanje o pravilnoj prehrani, za više od 14 posto. Najbolje rezultate u znanju ove godine ostvarili su učenici iz osnovne škole ”Desanka Maksimović” iz Prijedora. Dodijeljene su i nagrade za sport, O.Š. ”Sokolac” koja je ostvarila najbolje rezultate u Nestlé školskoj atletskoj ligi, dok su najbolji sportski pojedinci u kategoriji dječaka i djevojčica učenici, Hajrudin Vejzović iz Tuzle i Lucia Ćurković iz Čitluka. Nagrada za najbolji kreativni rad ove godine pripala je O.Š. ”Sjenjak” iz Tuzle.

Kompanija Nestlé i Atletski Savez Bosne i Hercegovine ovaj projekat realiziraju uz podršku Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, te Ministarstva prosvjete i kulture RS, a s ciljem edukacije osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti kojim se nastoji doprinijeti odgoju zdravijih generacija. Zdravo! je tokom pet sezona realiziranja projekta u Bosni i Hercegovini, uključio više od 7.350 učenika sedmih razreda koji su promijenili svijest i unaprijedili svoje znanje.  Podršku projektu do sada su pružili i uspješni bh. sportisti Amel Tuka, Nebojša Golić i Amel Mekić.

Provedena istraživanja pokazala su da 76 posto djece zna da je anoreksija povezana s izbjegavanjem hrane, sedam od deset doručkuje redovno, 55 posto ima 3 do 4 obroka na dan, a 23 posto djece dnevno konzumira pet obroka.

Edukacija djece o pravilnim prehrambenim navikama i redovitoj tjelesnoj aktivnosti od presudne je važnosti posebice u današnje vrijeme. Kuhanje kod kuće i zajedničko obiteljsko objedovanje sve više zamjenjuju navike konzumacije brze hrane, grickalica i slatkiša. Pohvalno je što veliki postotak učenika ipak radije u školi bira voće kao međuobrokrekla je Nataša Šoštarić, nutricionistica, Nestlé Adriatic.

Više od pola ispitane djece, njih 53 posto zadovoljno je svojom kilažom, a 35 posto fizički je aktivno 2 do 3 puta sedmično. Pozitivno iznenađenje je da čak 84 posto ispitanih osnovaca u toku dana radije konzumira voće nego slatkiše, gazirane sokove i grickalice. Nakon edukacija, 40 posto djece znalo je koji je preporučeni dnevni unos soli u organizam, a najviše tačnih odgovora dali su učenici iz Kiseljaka. Predavanja su pomogla i da djeca nauče da se najviše energije troši trčanjem, pa je od ukupnih 76 posto tačnih odgovora, najviše bilo iz Mostara, dok su na ovom pitanju najmanje znanja početno pokazali osnovci iz Prijedora i Zenice.

 

Back To Top