skip to Main Content

Sl 0 3

 

Za sanaciju školskih objekata na Ilidži iz Budžeta te općine biće dodijeljeno 1.096.000 KM. Sporazum o dodjeli tih sredstava potpisao je  općinski načelnik Senaid Memić sa ministrom za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvirom Kazazovićem i direktorima  osnovnih i srednjih  škola.

Za Prvu osnovnu školu osigurano je  190.000 KM, za Drugu 40.000 KM, za Treću 190.000 KM, za Četvrtu 80.000 KM, za Petu 70.000 KM, za Šestu 92.000 KM, Osmu osnovnu školu “Amer Ćenanović”  50.000 KM, za Devetu  47.000 KM i za Desetu osnovnu školu 7.000 KM. Za Četvrtu gimnaziju izdvojeno je 91.000 KM dok je Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija dobila 89.000 KM. Katolički školski centar dobit će 75.000 KM, a Osnovna škola “El-Mana” 75.000 KM.

Ministar Kazazović pohvalio je odluku Općine Ilidža o  dodjeli sredstva za sanaciju obrazovnih institucija.

“Raduje nas odluka Općinskog vijeća i općinskog načelnika da se značajna sredstava ulože u sanaciju obrazovnih institucija čime će škole riješiti svoje goruće probleme. Želim ujedno da pohvalim saradnju sa Općinom kad je u pitanju izgradnja Sedme osnovne škole, jer smo zajednički u ovom projektu koji je u završnoj fazi”, izjavio je ovom prilikom ministar Kazazović.

Načelnik Memić izrazio je nadu da će škole sredstva utrošiti na najbolji način.

“Najbolji dio našeg društva su naša djeca, a najpotrebnije je njihovo kvalitetno obrazovanje. Iako nemamo nadležnost za ove projekte imamo obavezu. Ovo je investicija koja će se isplatiti i stoga čista srca i na najbolji  način želimo ova sredstva usmjeriti za stvaranje boljih, savremenijih uvjeta za učenje, ravnih onima u svijetu. Ovo nisu male pare, kažu da smo  ova sredstva mogli uložiti za neke infrastrukturne projekte, ali smatramo da sve treba da čeka i da je ovo prioritet. Želimo da naša djeca budu primjer svima onima kako se ulaganjem u obrazovanje vraća samo dobro lokalnoj  zajednici”, istakao je načelnik Memić.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola sa područja općine Ilidža Hamid Guska zahvalio je načelniku Memiću i Općinskom vijeću na izdvojenim sredstvima i naveo da je riječ o nastavku odlične saradnje.

“Većina škola zahtijeva sanaciju i ova sredstva ćemo svi utrošiti najbolje što umijemo i možemo”, istakao je.

U ime Katoličkog školskog centra “Sveti Josip”, koji je uvršten u projekt, zahvalnost je iskazao i ravnatelj Mario Ćosić.

“Školu je osnovala Vrhbosanska nadbiskupija i pohađa je više od 500 učenika iz svih dijelova Kantona. Za nas je ogromna suma 75.000 KM i iskoristit ćemo ova sredstva za sanaciju sanitarnih čvorova  i sanaciju unutarnje i vanjske stolarije”, obrazložio je.

Back To Top