skip to Main Content

 

Federalna vlada je dala saglasnost Agenciji za privatizaciju FBiH da proda dionice u Bosnalijeku putem Sarajevske berze, potvrdila je za “Faktor” Amra Đendušić, savjetnica federalnog premijera.

Dodaje kako čekaju najbolju ponudu i da već ima nekoliko interesenata za ovaj vlasnički udio. Objašnjava kako je u narednim planovima Vlade FBiH privatizacija Aluminija, Energoinvesta, ali nakon što se ova preduzeća restrukturiraju.

-Negdje na početku mandata, Vlada FBiH je donijela odluku o podjeli preduzeca na strateška, ona sa poteškoćama i ona koja će ići u privatizaciju. To su preduzeca u kojima Vlada FBiH ima manjinski udio državnog kapitala, odnosno, udio kapitala koji je ispod 50 posto. Još uvijek su zadržali tu ideju da će biti prodata sva preduzeca u kojima je Federalna vlada manjinski vlasnik, ali da bi preduzeća bila prodata na berzi i da bi Vlada mogla prodati svoj udio, prije svega moraju biti restrukturirana – govori Đendušić.

Podsjeća da u ovoj godini u privatizaciju pored Bosnalijeka idu Sarajevo osiguranje i Fabrika duhana.

-I prodaja Sarajevo osiguranja će ići preko berze. Tamo imamo 45,4 posto dionica i početna cijena po dionici je oko 13 KM. Potom ide privatizacije Fabrike duhana Sarajevo. Novac od prodaje ide za uvezivanje radnog staža, znači sanaciju Fonda PIO, što nam je primami cilj, zatim za određene razvojne projekte. A za ostale firme gdje imamo manjinski udio kapitala, kao što su Aluminij, Energoinvest, njihova restrukturiranja su malo složenija. Potrebno je više vremena Vladi za reorganizaciju, da vidi najbolji metod za privatizaciju – kazuje Đendušić.

Objašnjava kako sve zavisi od sanacije dugova.

– Da bi nešto stavili na berzu morate imati šta ponuditi potencijalnim kupcima. Lišiti ih suvišnih dugova. Neće niko kupiti firmu koja ima milionska dugovanja, jer kupuje probleme. Nije nam najhitniji faktor vrijeme, već da se uradi na kvalitetan način, efikasno i da kupac nastavi djelatnost firmi – naglasila je Đendušić.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top