skip to Main Content

Općina Vogošća

 

Projekt podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije “Podržimo lokalno” implementira se od 10. augusta na području općine Vogošća.

Projekat, koji implementira Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika “Mreža”, a za čiju je prvu fazu finansijska sredstva osigurala Općina Vogošća, prva je od aktivnosti proizašlih iz Protokola o saradnji koji su jučer potpisale te dvije institucije, saopćeno je iz Udruženja “Mreža”.

U općini Vogošća aktivno je više stotina pravnih subjekata, a jedan od osnovnih problema za njihov dalji razvoj, prema riječima načelnika te općine Edina Smajića, jeste nedostatak saradnje između privrednika i zajedničke prezentacije koje bi rezultirale većom prepoznatljivošću lokalnih proizvoda i usluga.

Zato je korist koju lokalna zajednica može imati od projekta koji jača lokalnu ekonomiju i poduzetništvo nemjerljiv, ustvrdili su učesnici sastanka.

U općini Vogošća postoji veliki broj privrednih subjekata. No neki od njih egzistiraju jedni pored drugih, a ne komuniciraju iako mogu biti kvalitetni dobavljači roba i usluga jedni drugima. Kvalitetna prezentacija svih subjekata je ključna, kako među njima samima tako i u javnosti. Koncept kupovine domaćeg je nesporan, no prije svega privrednici se moraju uvezati, a kvalitet roba i usluga mora biti standardizovan – istakao je, između ostalog, prilikom potpisivanja protokola načelnik Smajić.

Projekat “Podržimo lokalno” će na jednom mjestu okupiti privrednike, institucije vlasti i medije kako bi se kroz razmjenu informacija i dijalog identifikovali problemi sa kojima se privrednici najčešće susreću te aktivnije radilo na njihovom rješavanju.

U okviru projekta bit će provedena i medijska kampanja čiji je cilj da kod građana Vogošće podignu svijest o važnosti kupovine lokalnih proizvoda i korištenja lokalnih usluga, kao i da ojačaju prepoznatljivost kompanija sa područja te općine.

Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika “Mreža” služit će kao spona između privrednika i institucija vlasti.

– Udruženje privrednika i poslodavaca “Mreža”  je počelo sa pripremom baze podataka i u njoj je već sada oko 150 privrednih subjekata sa područja općine. Zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika Vogošća i uz finansijsku podršku Općine, radit ćemo na tome da povežemo kompanije sa područja naše općine i da zajedničkom koordiniranom kampanjom na najbolji način javnosti predstavimo proizvode i usluge koje oni nude – izjavio je predsjednik Udruženja Samir Šarić.

Pored projekta podrške razvoju i promociji lokalne ekonomije, sporazum koji je potpisan predviđa i zajednički rad Općine i privrednika na drugim aspektima podrške poduzetništvu.

Već tokom narednih dana u Općini će biti uspostavljen šalter koji će biti namijenjen isključivo davanju informacija i savjeta poduzetnicima i poslodavcima, a aktivno se radi i na provođenju aktivnosti koje imaju za cilj jačanje start-up kompanija na području općine Vogošća.

Prvi susret privrednika u okviru projekta “Podržimo lokalno” bit će održan 30. augusta.

Back To Top