skip to Main Content

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj potpisao je Sporazum o saradnji sa predsjednikom uprave „Tuzlanski sajam“ d.o.o. Tuzla Zlatkom Alidžanovićem. Ovim sporazumom, Vlada Kantona Sarajevo je prihvatila ulogu i ovogodišnjeg pokrovitelja organizacije Međunarodnog sajma energetike ENERGA 2018, koji će se održati u periodu od 19 – 21. juna u dvorani „Mirza Delibašić“ Kulturno-sportskog centra „Skenderija“. Potpisivanju ovog sporazuma prisustvovao je i ministar privrede KS Muharem Šabić, kao i delegacija „Tuzlanskog sajma“ predvođena predsjednikom Inicijativnog odbora Projekta ENERGA Mirsadom Đonlagićem.

„Kanton Sarajevo treba da teži održavanju što većeg broja sajmova, posebno u periodu aprila, maja i juna, jer u julu kreće intenzivnija turistička sezona. Cilj nam je da svaki mjesec u godini popunimo nekom značajnijom aktivnošću i manifestacijom. Ovaj sajam će KS podržati, kao što je to uradio i prethodne godine. Ovakav sajam je dobrodošao svugdje, jer je vezan sa izuzetno značajnim oblastima – energijom, energetikom, ekologijom, ekonomijom, energetskom efikasnosti“, rekao je premijer Zolj na početku svog obraćanja.

Izrazio je i zadovoljstvo što će Vlada infrastrukturno pomoći održavanje ovog sajma koji će svojim održavanjem dodatno afirmisati i dvoranu „Mirza Delibašić“ koja je bila poznata po sajamskim i privrednim aktivnostima.

„Tuzlanska regija je industrijska i privredna regija, a Sarajevo je sjedište gdje se ovakve manifestacije mogu održati“, istakao je premijer Zolj.

Predsjednik Alidžanović je iskazao nadu da će i ove godine saradnja biti uspješna te podsjetio da su prošle godine na istom mjestu postavili briljantnu sajamsku postavku.

Naglasio je da tuzlanski „Mejdan“ nije uspio zadovoljiti infrastrukturne kapacitete za održavanje Sajma te da su još prošle godine potražili alternativu u Sarajevu.

Također je istakao da je Sarajevska razvojna agencija SERDA prepoznala organizatore Sajma kao dobre poslovne partnere te da će zajedno organizirati poslovne susrete za mala i srednja preduzeća. Najavio je da će nakon svečanog otvaranja Sajma biti potpisan sporazum s predstavnicima Sajma u Izmiru u Turskoj na osnovu kojeg će izlagači Tuzlanskog sajma ostvariti besplatne sajamske nastupe u Izmiru.

Ministar Šabić je kazao kako drugu godinu za redom podržava održavanje ovog sajma te iskazao kako se nada da će ova aktivnost u budućnosti postati tradicija.

„U pitanju je ozbiljan međunarodni sajam, a višestruka je korist njegovog održavanja. Korist KS leži u tome što privredna društva iz Sarajeva koja se bave energetikom dobijaju odličnu šansu pod izuzetno povoljnim uslovima da predstave svoje programe, dogovore nove poslove i potpišu nove ugovore“, objasnio je ministar Šabić, ovom prilikom.

Dodao je kako ovakve aktivnosti tjeraju Vladu KS i Ministarstvo privrede da razmišljaju o izgradnji jednog modernog sajmišta, a na to ih tjera organizacija ovako jednog velikog i značajnog sajma koji će sigurno prerasti kapacitete i mogućnosti Skenderije, Zetre, ali i sve druge kapacitete ove vrste u BiH.

„Kanton Sarajevo postaje značajan igrač na polju energetike, jer je Vlada protekle sedmice dala saglasnost Privrednom društvu ‘Suzlon Wind Energy BH’ na koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroenergetskog objekta – Vjetroelektrane Ivan Sedlo – Hadžići od 25 megavata, zašto će se sutra potpisati sporazum u Tarčinu“, najavio je ministar Šabić.

Predsjednik Inicijativnog odbora ovog sajma Đonlagić je naveo kako je BiH do sada bila prepoznata kao zemlja „prljave“ industrije i zemlja koja će korištena maksimalno kako bi proizvodila energiju za potrebe bivše države.

„Ta navika je ostala i danas, mada trendovi u svijetu idu u jednom potpuno drugom pravcu. Ovdje se sada radi o potrebi energetske diverzifikacije, odnosno upotpunjavanja i proširenja, kako se više ne bi držali kruto činjenica da postoje rudnici i da imamo hidropotencijal. Naši veliki gradovi Sarajevo, Tuzla, Zenica i drugi se posljednjih godina bore sa značajnom zagađenosti zraka tokom jeseni i zime i to se na neki način mora rješavati. Mi kroz pitanje investicija, uz primjenu evropskih standarda i potreba moramo to rješavati. U tom smislu, dobra je stvar što Kanton Sarajevo kreće sa projektoma izgradnje pomenute vjetroelektrane“, rekao je Đonlagić.

Istakao je kako svoje potrebe za energijom i BiH mora sve više dobijati iz obnovljivih izvora energije, kao i da je to put kojim i naša zemlja mora što prije poći.

Back To Top