skip to Main Content

 

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je sa ambasadorom Italije u BiH NJ.E. Ruggerom Corriasom o pripremama za  veliku italijansku investiciju u BiH koja startuje 19.jula u Sarajevu, sastankom između predstavnika italijanske firme Pyrox i  predstavnika 60 općina u BiH.  Italijanska kompanija „Pyrox“ planira ulaganje oko 150 miliona eura u projekte kogeneracije na drvnu biomasu u BiH. U svakoj općini gdje se projekat realizira biće zaposleno 25 radnika, a prema biznis-planu godišnja dobit u svakoj općini bi iznosila oko milion eura.

FIPA  i Ambasada Italije u BiH  će pružiti svu potrebnu pomoć i investitorima i općinama sa ciljem brže realizacije investicija.

Na sastanku je također bilo riječi o godišnjem poslovnom forumu Centralno- europske inicijative koji će se održati 26. novembra u Sarajevu i koji će okupiti značajan broj investitora iz zemalja članica inicijative, uključujući italijanske investitore, koji su po riječima ambasadora, zainteresirani za tekstilnu, drvnu i metalnu industriju BiH, kao i za energetske projekte iz oblasti alternativne energije.

Ambasador Corrias je u potpunosti podržao provođenje aktivnosti FIPA na realiziranju direktnih posjeta italijanskim investitorima. Agencija je planirala, uz angažman Privredne komore Italije, posjetiti do kraja godine zainteresirane kompanije u Italiji kako bi im predstavila mogućnosti za ulaganje u BiH.

Back To Top