skip to Main Content

Skupština Kantona Sarajevo, usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o šumama KS po skraćenom postupku.

„Vlada Kantona Sarajevo ovim izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS iskazuje opredjeljenje za pomoć privredi, posebno zbog štete nastale uslijed pandemije Covid 19, rasterećenjem privrede putem smanjivanja parafiskalnih nameta. Izmjenom zakona, naknade za općekorisne funkcije šuma se smanjuju za 50 posto, sa dosadašnjih 0,07 posto na 0,035 posto i to svim pravnim licima čije je sjedište u Kantonu Sarajevo, ali i onima čije je sjedište izvan KS, a koji obavljaju djelatnost na području Kantona“, istakao je ministar privrede Adnan Delić.

Poručio je, da je ova izmjena Zakona olakšavajuća okolnost za privrednike, pogotovo zbog situacije izazvane pandemijom, koja dodatno usložnjava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze naši privrednici.

Usvajanje ovog Zakona, kako je naveo ministar Delić, neće ugroziti finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti šumarstva, niti rad i finansiranje Uprave za šumarstvo.

„Projekti Uprave koji se baziraju na zaštiti i unapređenju šuma neće trpjeti nikakve posljedice“, istakao je ministar.

Smanjenje nameta koje je predložilo Ministarstvo privrede Kantona, prepoznali su privrednici, smatrajući to neophodnim, zaključeno je.

Back To Top