skip to Main Content

S velikim uspjehom završena je i sedma po redu Microsoft NetWork konferencija, u organizaciji kompanije Microsoft BiH i njenih partnera. Tokom protekla tri dana u Grand Hotelu Neum,  čak 900 učesnika prisustvovalo je na 80 održanih predavanja, a na jednom mjestu okupili su se brojni IT stručnjaci i predavači, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i regiona.

”Prvog dana konferencije govorili smo konceptualno o digitalnoj transformaciji poslovanja, a drugog i trećeg objasnili smo šta ona znači u praksi. I ovogodišnjom konferencijom dali smo do znanja koliko je važno podizanje svijesti o sigurnosti okruženja i podataka korisnika, o čemu su se donijeli zaključci na održanom okruglom stolu. Hvala svim našim partnerima bez kojih organizacija ovako velikog događaja ne bi bila moguća. Već razmišljamo o narednoj konferenciji, i zasigurno ćemo i iduće godine prezentirati uspješne priče lokalnih kompanija i partnera, ali i govoriti  o rezultatima naše suradnje s fakultetima i doprinosa obrazovanju”, kazao je Enis Šahinović, direktor programa Microsoft NetWork konferencije

Na konferenciji su predstavljena nova rješenja, a održan je i okrugli stol o temi ”Cyber sigurnost” gdje je ukazano da je i Bosna i Hercegovina među najugroženijim zemljama u regionu sa aspekta ranjivosti informacionih sistema. Naš krivični zakon je zadovoljavajući, a jedan od najvećih problema je nedostatak stručnog kadra.

”Nedostatak propisa ne može nam biti izgovor za neaktivnost po tom pitanju. Podizanje svijesti o opasnostima ovakve vrste kriminala je veoma važna, a upravo građani su jedan od najvažnijih segmenata u toj borbi. Cyber criminal nema granica, a  izuzetno je teško odrediti odakle je došla opasnost te ko je nadležan za rješavanje tog problema”, istakao je Arben Murtezić, direktor JU Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH

Posebno interesovanje učesnika i predstavnika medija vladalo je za Bussines Day koji je okupio menadžere vodećih bh. kompanija, ali i za studente koji su predstavljali svoje inovacije. Drugog dana konferencije predavanjima u Neumu prisustvovalo je i 50 studenata sa Fakulteta informacijskih tehnologija iz Mostara, koji je među prvima postao dio velikog projekta MS Skills Centar.

Fokus Microsoft NetWork konferencije ove godine bio je na tehnologijama, i inovacijama te rješenjima u oblaku koji omogućavaju optimizaciju poslovanja i podižu produktivnost. Predstavljen je i proces migracije sa lokalne na cloud infrastrukturu, razgovaralo se o iskustvima korisnika iz Bosne i Hercegovinu u ovom procesu, ali i novim mogućnostima dostupnih Microsoft cloud servisa kao što su Azure, Dynamics 365, Enterprise Mobility Suite, Office 365 i drugih.

Back To Top