skip to Main Content

Predstavnici industrije osiguranja iz regiona i svijeta dolaze u Sarajevo od 8. do 10. juna 2016. godine kao učesnici tradicionalnog 27. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS). Inovacije kao osnovna pretpostavka razvoja tržišta osiguranja i reosiguranja su jedna od glavnih tema ovogodišnjeg SorS-a, a na samom otvaranju ovog prestižnog skupa osiguravajućih i reosiguravajućih društava biće prezentirano i stanje na tržištima osiguranja u zemljama regiona, BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Pored komparacije sektora osiguranja u zemljama nastalim na teritoriji bivše Jugoslavije te pregleda osiguranja i reosiguranja u Srednjoj i istočnoj Europi, na SorS-u će biti riječi o   inovacijama u razvoju postojećih i novih usluga osiguranja, upravljanju i distribuciji osiguravajućih usluga u kontekstu primjene inovacija te inovacijama u primjeni pravne regulative u osiguranju.

Ovogodišnji SorS, koji se održava u sarajevskom hotelu Bristol, okupiće više od 150 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava iz zemalja regiona te vodećih ljudi društava iz Velike Britanije, Njemačke, Danske, Austrije, Češke, Poljske, Italije, Švicarske, Turske, Kipra, Mađarske, Rumunije, Indije i drugih zemalja. Osim osiguravatelja, očekuje se prisustvo i predstavnika vlasti BiH, zatim institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

Drugi dan konferencije bit će održana i dva okrugla stola na teme “Uvjeti obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti” i  “Reosiguranje profesionalnih odgovornosti”.

Prvi Susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. godine u Splitu, da bi već 1981. godine, uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000. godine, a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu. Uz Udruženje društava za osiguranje SorS, organizator i medijski pokrovitelj SorS-a je tvrtka Tectus d.o.o., odnosno časopis „Svijet osiguranja“. Upravni odbor Udruženja SorS  čine predstavnici 14 društava iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava SorS je Radenko Purić, a generalni sekretar je Zlatan Filipović, direktor Bosna Re.

Back To Top