skip to Main Content

U subotu, 19. marta u periodu od 20.30 do 21.30, UniCredit će ugasiti svjetlo u 81 zgradi u 13 različitih zemalja Europe povodom Sata za planetu zemlju (Earth Hour 2016). Grupa UniCredit se devet godina zaredom pridružuje ovoj globalnoj inicijativi Svjetskog fonda za prirodu (WWF), s ciljem poticanja svijesti o klimatskim promjenama koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju našoj planeti.

Ovoj inicijativi pridružit će se i UniCredit Bank u Bosni i Hercegovini, gaseći svjetlo u svojim upravnim zgradama u Mostaru i Sarajevu.

˝UniCredit je izuzetno posvećena zaštiti životne sredine, što pokazuje i pridruživanjem Satu za planetu Zemlju. Svake godine se rado uključimo u ovu inicijativu sa željom da skrenemo pažnju javnosti na važnost promjene naših ekoloških navika. Svaki pojedinac može doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena malim promjenama ponašanja, poput gašenja svjetla i elektroničke opreme kada nam nisu potrebni, korištenja štednih sijalica, javnog prijevoza, recikliranja. Odgovornim ponašanjem prema prirodi, mi možemo sačuvati ekosisteme, biljne i životinjske vrste i omogućiti i nama i budućim naraštajima sretnu i zdravu budućnost.˝, izjavila je ovim povodom Selma Riđanović-Kenović, direktorica Marketinga i komunikacija UniCredit Bank.

U godini nakon značajne Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu i usvajanja novih ciljeva o održivom razvoju, UniCreditova podrška kampanji naglašava konstantna dugogogodišnja nastojanja Grupe da se bavi pitanjima zaštite okoliša i podrške održivom razvoju. Kao dio tih nastojanja, Grupa je od 2009. godine posvećena smanjenju svojih operativnih emisija. S obzirom da je već postigla svoj cilj smanjenja emisije za 30% do 2020. godine, sada je pred Grupom UniCredit još ambiciozniji cilj: smanjenje emisije za 60% do 2020. godine i za 80% do 2030. godine.

Ove godine, UniCredit će povodom Sata za planetu zemlju, ugasiti svjetlo jedan sat u najprominetnijim zgradama u 13 zemalja: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Republika Češka, Mađarska, Njemačka, Italija, Poljska, Rusija, Srbija, Slovačka i Ukrajina.

UniCredit Tower, upravna zgrada UniCredita u Milanu, također će ove godine učestvovati u Satu za planetu Zemlju. Američki Savjet za zelenu gradnju je dodijelio UniCredit Toweru certifikat LEED Gold zbog izuzetne pažnje koja je posvećena uštedi energije u gradnji i dizajnu.

Back To Top