skip to Main Content

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) jučer je u Banja Luci, na Trgu Krajine, ispred Boske proslavio pola stoljeća od osnivanja i 20 godina postojanja i djelovanja u Bosni i Hercegovini.

UNDP je globalna razvojna mreža Ujedinjenih nacija, koja djeluje u skoro 170 zemalja. U Bosni i Hercegovini su, dvije decenije, posvećeni pomaganju zemlji kroz jačanje državnih i lokalnih kapaciteta za provedbu političkih, ekonomskih i socijalnih reformi i razvoja, a prevashodno se, kroz brojne aktivne projekte, baziraju na socijalnoj inkluziji i potpunom otklanjanju siromaštva, uz podršku međunarodnih partnera u razvoju što je prioritetni cilj organizacije do 2030. godine.

U prošloj godini UNDP je u razvoj u Bosni i Hercegovini uložio 73 miliona dolara, a poseban fokus stavljen je na projekte energetske efikasnosti – Zeleni ekonomski razvoj.

„Iz perspektive energetske potrošnje, Bosna i Hercegovina je država sa veoma visokom energetskom neefikasnošću, ali istovremeno, BiH posjeduje jedan od najznačajnijih potencijala za očuvanje energije u regiji i mogla bi temeljiti svoj daljnji ekonomski razvoj, kao i stvaranje novog zaposlenja na osnovu poboljšanja mjera energetske efikasnosti u privatnom i javnom sektoru.” – izjavio je Sanjin Avdić, rukovodilac Sektora za energiju i okoliš UNDP-a u BiH.

Država troši oko 20% svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u zemljama Evropske unije i SAD-a. Zato UNDP u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, provodi projekat ”Zeleni ekonomski razvoj”, s ciljem uštede energije i usmjeravanje ušteda novim prioritetnim projektima.

„Ciljevi Zelenog ekonomskog razvoja su vrlo jasni: stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, koje nastaje kroz nove djelatnosti i razvoj postojećih, te na kraju, doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka povećanju privrednog napretka.“ – dodao je  Sanjin Avdić.

Proslava dva velika jubileja UNDP u Banja Luci obilježena je različitim sadržajima i performansima. U skladu s misijom i dugoročnim ciljevima UNDP-a, koji podržava inicijative mladih, prikazani su radovi deset studenata iz cijele BiH sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, a i najmlađa Banjalučani su u Dječijem kutku na Trgu Krajine kroz crteže pokazali o kakvoj budućnosti u Banja Luci i BiH maštaju.

Kako bi se značaj energijske efikasnosti približio djeci i mladima u sklopu projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, UNDP u saradnji sa partnerima projekta organizuje edukativne i zabavne događaje ”Lajk za pametnu energiju” širom BiH. Zaštitno lice ove kampanje, Profesor Atom na obilježavanju 50-e godišnjice UNDP-a u Banja Luci je dijelio korisne i zanimljive savjete o energijskoj efikasnosti, koji doprinose finansijskoj uštedi, smanjenju potrošnje energije, poboljšanju kvalitete vazduha i zaštiti okoliša. Osim edukativnog dijela programa, prisutni su se dobro zabavili i osvajali zanimljive nagrade te probali ”pametno biciklo” koje proizvodi električnu energiju.

Nakon Banja Luke, Sarajeva, Trebinja i Mostara, do kraja ljeta sličan događaj biće održan i u Bihaću.

Back To Top