skip to Main Content

 

„Sve je umjetnost“ – glavni grad Austrije će ove jeseni biti centar prije svega za ljubitelje savremene umjetnosti iz čitavog svijeta. U planu je održavanje velikog sajma umjetnosti, „Nedjelje umjetnosti“, brojnih izložbi kao i „Duge noći muzeja“.

Sajam umjetnosti „Viennacontemporary“ (www.viennacontemporary.at) predstavit će od 21. do 25. septembra u dvorani „Marx Halle“ savremenu umjetnost sa težištem na centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (ovoga puta fokus je na Mađarskoj). Na sajmu će biti zastupljeno oko 100 galerija iz 26 zemalja, a predviđen je i program sa izvođenjima, specijalnim izložbama i razgovorima sa umjetnicima. Ove godine prvi put će biti predstavljene visoko kvalitetne skulpture međunarodnih umjetnika.

U odabranim bečkim galerijama internacionalni kustosi predstavit će 21 izložbu savremene umjetnosti. To je koncept „curated by vienna“ (www.curatedby.at) koji se održava od 15. septembra do 14. oktobra. Ovogodišnji moto glasi „image/reads/text“ i bavi se značajem jezika u savremenoj umjetnosti.

„Parallel Vienna“ (www.parallelvienna.com) predstavit će od 19. do 24. septembra divergentne pozicije mlade kao i etablirane savremene umjetnosti.

U „Dugoj noći muzeja“ (www.langenacht.orf.at) 7. oktobra od 18 sati do jedan sat iza ponoći u skoro 100 bečkih muzeja i ustanova kulture moći će da se uđe sa samo jednom kartom. Na programu će također biti i razgovori sa umjetnicima kao i muzika uživo. Karta za „Noć muzeja“ važit će i kao karta za prevoz busom između lokacija.

„Vienna Art Week“ (www.viennaartweek.at) se ove godine održava od 13. do 19. novembra pod motom „Transforming Technology“. Izložbe, podijumske diskusije, predavanja, razgovori sa umjetnicima, specijalna vođenja, instalacije i izvođenja bit će posvećeni uticaju automatizacije, digitalizacije i tehnološkog razvoja na društvo i umjetnost.

„Art&Antique“ (www.artantique-hofburg.at) je sajam za umjetnost, antikvitete i dizajn a održava se od 4. do 12. novembra u palati Hofburg. Na sajmu će brojne austrijske i internacionalne galerije predstaviti antikvitete, staklo, namještaj, ručno rađene umjetnine, skulpture kao i modernu i savremenu umjetnost.

(EUROCOMM-PR)

 

Back To Top