skip to Main Content

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine najoštrije se protivi da se sredstva dobijena naplatom klirinškog duga od Rusije u dijelu koji pripada FBiH, a radi se o iznosu od oko 72,5 miliona američkih dolara, utroše za saniranje Fonda PIO/MIO i socijalna davanja u FBiH, saopćeno je iz Udruženja.

Ističu da su sredstva dobijena naplatom klirinškog duga rezultat privrednih aktivnosti kompanija iz Bosne i Hercegovine realiziranih prije rata na tržištu tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

– Umjesto da se ta sredstva vrate privredi, kroz jačanje kompanija u FBiH, izgradnju infrastrukturnih objekata, kao što su ceste, bolnice, škole i na osnovu njih ostvari dodatna vrijednost za sve građane FBiH, predlaže se da se ona iskoriste za krpljenje budžetskih rupa, saniranje Fonda PIO/MIO, socijalna davanja – naveli su iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Naglašavaju da Vlada Federacije BiH mora biti svjesna da upotreba sredstava dobijenih naplatom klirinškog duga od Rusije neće trajno, nego samo privremeno, rješiti problem Fonda PIO/MIO i socijalnih davanja u FBiH. Dodaju da su za trajno rješenje problema Fonda PIO/MIO i socijalnih davanja u FBiH potrebne suštinske reforme penzionog i socijalnog sistema, ali i poreskog sistema FBiH, što podrazumijeva donošenje i primjenu novih zakona i novi sistemski pristup ovim oblastima.

– Upravo zbog činjenice da nema napretka u provedbi ovih reformi Međunarodni monetarni fond nije odobrio isplatu druge tranše kredita od 155 miliona KM, što je dodatno poljuljalo budžete u BiH, uključujući i budžet FBiH. Sada se te budžetske rupe pokušavaju ‘zakrpiti’ sredstvima dobijenim od klirinškog duga – stoji u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Tvrde da je ulaganje sredstava ostvarenih na osnovu naplate klirinškog duga u jačanje realnog sektora privrede u FBiH i infrastrukturu ulaganje u nove tehnologije, povećanje izvoza, povećanje BDP-a države, što automatski dovodi do otvaranja novih radnih mjesta, povećanja naplate indirektnih i direktnih poreza, a samim tim trajnijeg stabiliziranja penzionog i zdravstvenog fonda te sigurnijih socijalnih davanja.

– Zbog svega navedenog, insistiramo da se sredstva koja je FBiH dobila naplatom klirinškog duga od Rusije vrate onome ko ih je i zaradio – privredi Federacije BiH. Pozivamo ministre u Vladi FBiH, predstavnike vlasti u FBiH, da odbiju još jedno ‘krpljenje budžetskih rupa’ preko leđa privrede, uposlenika i svih građana FBiH – poručuju iz Udruženja.

 

 

(FENA)

Back To Top