skip to Main Content

Trgovinski savjetnik Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini, Philippe Kupfer, u okviru svoje dvodnevne posjete Tuzlanskom kantonu, posjetio je danas Kantonalnu privrednu komoru Tuzla, gdje je sa predsjednikom Komore Nedretom Kikanovićem razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji na području Tuzlanskog kantona te mogućnostima i prednostima za investiranje.

Predsjednik Kikanović je upoznao Kupfera sa privrednom strukturom Tuzlanskog kantona, kao i sa budućim projektima u energetskom sektoru ali i ostalim privrednim granama značajnim za naš kanton. Takođe je istaknuta pozitivna vanjskotrgovinska razmjena u prvih šest mjeseci između Tuzlanskog kantona i Republike Austrije, te je izražena nada da će se ovaj trend nastaviti.

S obzirom da u Tuzlanskom kantonu posluje oko 20 austrijskih firmi, koje zapošljavaju više od 1.200 radnika i ostvaruju godišnji prihod preko 200 miliona KM, istaknut je značaj saradnje Austrijske ambasade i Kantonalne privredne  komore Tuzla na stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta i investicione klime.

Razgovarano je i o planiranoj posjeti privrednika Austrije području sjeveroistočne Bosne i organizovanju B2B susreta u Tuzli u prvom kvartalu 2018.godine, kao i o konferenciji i B2B razgovorima „Machinery and Plant Engineering“ koja će se održati u Beču 28.novembra 2017.godine. Kupfer je najavio i posjetu austrijskih privrednika iz metalnog sektora, koji će u okviru sajma Zeps posjetiti Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslovnim partnerima, što je prilika za firme iz metalnog sektora iz Tuzlanskog kantona.  Razgovarano je i o drugim mogućnostima za saradnju, posebno iz oblasti ekologije i zaštite okoliša, gdje su austrijska iskustva i tehnologije značajne za rješavanje ekoloških problema u našem Kantonu.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koju je austrijska ambasada ostvarila sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla, te istaknuto da će se ona nastaviti i u budućnosti  s ciljem proširenja postojećih ali i privlačenja novih investicija iz Austrije u Tuzlanski kanton.

Back To Top