skip to Main Content

Jasmin Imamovic2

 

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, juče je, u pratnji direktora Javnog preduzeća BIT centar Tuzla i direktora Udruženja za razvoj NERDA, posjetio gradilište na objektu, na Kapiji, gdje se vrše završni radovi na realizaciji četvrte faze Tehnološkog parka u Tuzli-BIT Centra (BIT 4).

U BIT centru Tuzla, trenutno radi preko stotinu visokobrazovanih mladih ljudi. U prvoj polovici ove godine, realizacijom četvrte i pete faze tehnološkog parka, očekuje se otvaranje preko stotinu radnih mjesta, za mlade visokoobrazovanje stručnjake.

„Do sada naš tehnološki park, za koji kažu da je najbolji na Balkanu, obavio je šest hiljada edukacija, i stvoreni su uslovi za 400 novih radnih mjesta, za visokoobrazovane mlade stručnjake, koji mogu da pobjeđuju na tenderima širom planete zemlje. I pobjeđivali su. Rađen je na principu inkubatora. Započinje se rad sa malim kompanijama, koje postepeno šire svoje poslove i povećavaju broj zaposlenih. Tako da uvijek imamo preko 100 uposlenika. Ali taj broj, onih koji su neprekidno tu, iz godine u godinu se povećava. Sa nove dvije faze, četvrtom i petom, imat ćemo novih oko stotinu uposlenih, i nećemo imati uvijek prisutnih oko stotinu, pa neko od njih ojača, pa izađe i ustupi prostor novim kompanijama, nego ćemo imati uvijek prisutno oko dvije stotine. Ova godina je godina procvata BIT centra Tuzla, jer ćemo u jednoj godini riješiti dvije faze. Sredstva za ovu fazu, BIT 4, obezbjeđena su na bazi sinergije, našeg JP BIT centra, Grada Tuzla i NERDE. BIT centar i NERDA osvojili su sredstva iz fondova EU, u iznosu od 500 hiljada eura, i od tih para se finansiraju ovi projekti“ – izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Direktor Javnog preduzeća BIT centar d.o.o. Tuzla (Biznis inovacioni Centar Tuzla), Robert Martić, istakao je odličnu saradnju sa Gradom Tuzla, kao jedinstven primjer dugogodišnje podrške koju pruža lokalna vlast, za unapređenje poslovanja.

„Nama su u principu i jedna i druga zgrada, zgrada Grafičara, u kojoj će biti smješten BIT centar 5 i ova koja se nalazi na Kapiji, za BIT centar 4, od velikog značaja, prije svega zbog smještaja i obezbjeđenja prostorija za veće kompanije. Sa nova dva objekta, imat ćemo na raspolaganju oko tri hiljade kvadrata radnog prostora. To će nam omogućiti da pružimo usluge kompanijama koje do sada nismo mogli prihvatiti. Imat ćemo veće kompanije i one koje se trenutno nalaze u našim prostorijama. Ovime ćemo neke objekte rasteretiti i aktivnosti ravnomjerno rasporediti. Nova infrastruktura će omogućiti bolju uslugu BIT Centra. Možemo sa sigurnošću reći da će biti stotinu novih osoba uposleno. To nam je najbitnije, jer očekujemo da će se broj kompanija popeti na 30, a među njima ćemo imati kompanije koje upošljavaju i po petnaest osoba. Nadam se da ćemo nastaviti da se širimo i u budućnosti“-izjavio je direktor Javnog preduzeća BIT centar d.o.o., Robert Martić.

Back To Top