skip to Main Content

 Povodom obilježavanja 70 godina uspješnog rada i postojanja Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u Narodnom pozorištu Sarajevo održana je Svečana akademija. Proslavi ovog značajnog jubileja prisustvovali su predstavnici akademske zajednice iz BiH i regiona, diplomatskog kora, nosioci izvršnih i zakonodavnih funkcija u BiH, te predstavnici privrede.

Mirza Dautbašić, dekan Šumarskog fakulteta Sarajevo istaknuo je da historija fakulteta počinje 23. decembra 1948. godine.

„Svjedočimo obilježavanju 70. godišnjice rada Šumarskog fakulteta na putu koji je nerijetko bio i trnovit.  Imamo sreću i čast da baštinimo sedam decenija historije koju su pomno i vizionarski tkale naše starije kolege i kolegice. Razvojna linija se nakratko prekidala, ali i nakon toga fakultet se snažno uspravio i ojačao. Do danas, sa fakulteta su izašla 2.229 diplomiranih inženjera šumarstva i hortikulture, 94 magistra nauka, 233 magistra šumarstva i hortikulture po Bolonjskom procesu, 566 bachelora šumarstva i hortikulture te 60 doktora nauka. Svi oni  svojim znanjem i radom služe domovini i pozivu za koji su godinama pripremani i osposobljavani na našem fakultetu. Šumarski fakultet je lider i pokretač šumarske nauke i struke te je ujedno i štit ukupnih vrijednosti struke koji su u posljednje vrijeme meta raznih interesa. Naš osnovni cilje je provođenje efikasnog obrazovanja temeljenog na modernim i s praksom usklađenim dostignućima, te nedvojbena opredjeljenost ka cjeloživotnom učenju u skladu sa potrebama i zahtjevima društvene zajednice“, kazao je Dautbašić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj istaknuo je da je Šumarski fakultet u ovih 70 godina podario BiH ono što je je najdragocjenije, a to je veliki broj inženjera šumarstva koji su svojim radom učinili da se BiH nalazi na mapi evropskih zemalja koje su bogate šumama.

„Ovaj fakultet je podario BiH nekoliko značajnih profesora, koji su učinili da Šumarski fakultet bude poznat širom svijeta i to je veliki doprinos ove organizacione jedinice Univerzitetu u Sarajevu. Naša legislativa u oblasti šumarstva bila bi mnogo bolja kada bi se Šumarski fakultet sa svojim stručnjacima mnogo više respektirao od zvaničnih institucija BiH, posebno od zakonodavnih i izvršnih tijela”, rekao je Škrijelj.

Na Svečanoj akademiji kompanije „MS & WOOD“ i „WOODTEAM“ nagradili su  najuspješnije studente prvog i drugog ciklusa studija Mehmeda Čilaša,  Naidu Gadžo, Ismeta Fazlića i Naidu Ljevo. 

Back To Top