skip to Main Content

Jučer je održan cjelodnevni događaj „B&H-Kingdom of Cornichons“ koji je organizovala firma Agrona d.o.o. Živinice u sklopu projekta „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“. U sklopu događaja oko 50 studenata iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa studenatima iz Brazila, Kanade, Portugala, Španije, Kine, Švicarske, Italije, Azerbejdžana, Turske, Litvanije, Grčke, Bahreina te drugih zemalja su brali kornišone kako bi na simboličan način pružili podršku bosankohercegovačkoj privredi. Nakon berbe upriličen je obilazak pogona fabrike „Voćar-promet“ iz Glumine kod Zvornika odakle se vrši izvoz sirovog kornišona prema zemljama EU, te su obišli pogon za proizvodnju kiselog kornišona pod bh. brendom „Natura“,

„Imali smo jako zanimljiv dan. Upoznali smo i drugi dio BiH, i to onaj stvarni. Način na koji ljudi žive i zarađuju u ovoj zemlji. Brazil je kraljevstvo kafe, a BiH kraljevstvo kornišona“, uz osmjeh je izjavila studentica iz Brazila.

,,0va firma i ovaj projekt dokaz su da u BiH biznis može da uspije, ukoliko su pojedinci samoinicijativni. Na taj način BiH može parirati velikim državama po pitanju proizvodnje ovakvih i sličnih proizvoda. To je ono što želimo prenijeti našim kolegama iz drugih zemalja”, kazao je student iz BiH Aldin Bukvić.

Cilj ovog događaja je da se studenti iz cijelog svijeta upoznaju ne samo sa običajim i kulturom BiH, nego i sa privrednom granom naše zemlje. BiH ima velike potencijale u uzgoju i plasmanu kornišona na inostranom tržištu. Kroz praktičan dio, studenti iz cijelog svijeta, upoznali su se sa jednim od najvećih poljoprivrednih projekata u BiH i načinom na koji se on implementira.

„Mi smo preko ovog projekta zaposlili veliki broj mladih agronoma koji su uz mentorstvo velikih stručnjaka i edukaciju stekli znanje i iskustvo u uzgoju kornišona. S druge strane, konstantno sarađujemo sa studentima agronomije iz BiH, bilo da je riječ o praksi ili edukaciji koju smo za njih organizovali. Danas smo imali čast da ugostimo studente iz cijelog svijeta i da ih kroz interesantno druženje upoznamo sa poljoprivredom BiH“, izjavio je dipl. ing. agr. Nedim Šerifović, Agrona.

Punu podršku firmi Agrona i projektu „USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa“ dala je i Općina Živinice. Stručni savjetnik za poljoprivredu Općine Živinice mr. Mirsad Butković je istakao da je Općina Živinice ove sezone omogućila besplatno testiranje zemljišta svih zainteresovanih poljoprivrednika za uzgoj kornišona. U Živinicama, firma Agrona je potpisala ugovore o uzgoju kornišona sa 316 kooperanata, te će se uzgoj vršiti na preko 305 dunuma zemlje. Ukupno, u sklopu projekta, ove sezone potpisano je 2.255 poljoprivrednika iz BiH, te se očekuje uzgoj preko 7.000 t kornišona.

Back To Top