skip to Main Content

PresentationVizual

 

WWF poziva sve stanovnike Bosne i Hercegovine da se pridruže desetom, jubilarnom Satu za planet Zemlju. Ta najveća volonterska akcija na svijetu u subotu, 19.03., ponovno će zamračiti brojne svjetske gradove, ali i organizirati akcije za promjenu klimatskih promjena.

„Glavni događaj u BiH za Sat za planet Zemlju i ove godine će se održati u Mostaru u suradnji sa United World College i Rock školom. I ove godine će nam se pridružiti Park prirode Hutovo blato, gdje će biti organizirane noćne vožnje uz svijeće i predstava mažuretki s bakljama“, rekao je konferenciji za medije Željko Marić iz udruge Eko most.

U svijetu poznata kao Earth Hour, akcija je WWF-a, koja je od inicijative jednog grada 2007. godine, prerasla u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 170 zemalja svijeta. WWF Satom za planet Zemlju već deset godina potiče građane da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena.

„Učenici naše škole izvesti će umjetničku instalaciju na Starom mostu kada bude u mraku. Učenici vrlo rado sudjeluju u toj akciji a i škola se trudi da kroz nastavu dobiju zadnje informacije o klimatskim promjenama“,  rekla je Valentina Mindoljević, direktorica UWC Mostar.

„Polaznici Rock škole na Starom mostu izvest će un-plugged koncert kako bi poslali poruku, da za uživanje u glazbi nije potrebna struja i da se možemo protiv klimatskih promjena boriti i kroz umjetnost“, rekao je Orhan Maslo, direktor Rock Škole iz Mostara.

„WWF sa Satom za planet Zemlju nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji trenutak da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili klimatske promjene. Svatko od nas može doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje i tako ne dosegnemo kritičnih 2 stupnja. Pored Mostara, događaj će se organizirati i u Bihaću gdje će preko dana udruge informirati ljude i dijeliti letke, zastavice i maske pande, a navečer će udruženje MoguLi izvesti performance na glavnom trgu, koji će isto tako biti zatamnjen“, istaknula je Petra Boić Petrač iz WWF Adria.

Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da „doniraju“ svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da žele promijeniti klimatske promjene. Ta se izmjena vrlo lako može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org.

Nakon prošlogodišnjih 20 gradova, WWF vjeruje da će se ove godine akciji pridružiti još veći broj BiH gradova, i isključiti javnu i dekorativnu rasvjetu svojih amblema. Mostarski Stari most, sarajevska Vijećnica i Banski dvori u Banja luci te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima.

Back To Top