skip to Main Content

Dom Sindikata RSa DR

Iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) istaknuto je da Savez radi u skladu sa Statutom, programskim ciljevima i međunarodnim konvencijama i ne u dogovoru s bilo kojim političkim subjektom, već isključivo u dogovoru sa svojim članstvom, odnosno radničkom klasom.

Ističu da, ipak, mnoge politike s vremena na vrijeme koketiraju s njihovim članovima, radnicima, te da ih koriste za svoje svrhe.

Iz SSSBiH također podjsećaju da su tokom svih rasprava koje su se vodile o Zakonu o PIO-u i Zakonu o stečaju putem svojih organa usvajali i kontinuirano dostavljali amandmane na predložene tekstove zakona Vladi Federacije BiH, odnosno nadležnim ministarstvima i Parlamentu FBiH.

– To se posebno odnosilo na Zakon o PIO-u koji je od krucijalnog značaja za sve radnike, a ne samo za članove sindikata – naglasili su.

Podsjetili su da su svoj stav o Zakonu o stečaju prvi put javno pokazali 2008. godine kada su organizovali protest ispred Vlade FBiH i tražili da se tadašnji prijedlog zakona ne usvoji, “iako su znali da je on nametnut od međunarodne zajednice”.

U trenutku kada je pokrenuta aktivnost oko izmjena postojećeg zakona, odmah su zahtijevali da se pod obavezno u zakonu u prvi isplatni red uvrste radnici. Mnogi su ove aktivnosti SSSBiH, kako se navodi, iskoristili kao podlogu za neke vlastite akcije.

Iz SSSBiH ističu su da su uvijek najjači otpor pružali prema zakonima koji nisu bili u skladu s principima međunarodnog prava te da su protestovali, ali da, nažalost, vlasti od protesta 2008. do danas nisu ispunile preuzetu obavezu, da naprave socijalni program kojim će se riješiti problem radnika čije se firme nađu u stečaju.

– Kurs djelovanja SSSBiH ostaje isti i SSSBiH ostaje jedina organizacija koja može pokazati snagu u odbrani radničkih prava, saopćeno je iz Kabineta predsjednika SSSBiH.

 

(FENA)

Back To Top