skip to Main Content

Olive Harvesting Prizba 02

 

Predstavnici svjetskog lidera proizvodnje maslina “Agro Sevilla” iz Španjolske posjetili su juče Mostar gdje su razgovarali s relevantnim predstavnicima o mogućnosti sadnje maslina na području Hercegovine.

Sa španjolskim izaslanstvom. koje je predvodio predsjednik tvrtke “Agro Sevilla” Gabriel Redondo. sastanak su održali gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džumhur.

Posjet Mostaru uslijedio je nakon boravka gradonačelnika Bešlića ovoj kompaniji prije par godina, kada se rodila ideja da im se predstave i mogućnosti Mostara te Hercegovine kada je u pitanju maslinarstvo.

– Cilj je prije svega potaknuti mlade ljude da se bave maslinarstvom, a da bi to uspjeli angažirali smo i znanstvenu zajednicu kojoj će španjolski znanstvenici prenijeti svoja iskustva i znanje koje oni imaju. Imamo ovdje jedan spoj znanosti, interesa i izvrsne organizacije i to želimo prenijeti na naša područja. Nama nije cilj da Španjolci koji su spremni ulagati ovdje da oni to i rade, nama je cilj prvenstveno da njihovo znanje i iskustvo prenesemo ovdje i da naše ljude zaposlimo – kazao je Bešlić.

Gosti iz Španjolske obići će cijelu Hercegovinu kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi, a prema riječima predsjednika “Agro Sevilla” Gabriela Redondoma, ova regija ima taj potencijal jer posjeduje klimu, zemlju i vodu.

– Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koja ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali ja se nadam da će se u nekoj bliskoj budućnosti početi s realizacijom uzgoja na ovom području – kazao je Redondo.

Ministar Jović tijekom sastanka kazao je kako Hercegovačko-neretvanska županija ima pogodno tlo, ali da je pionir u sadnji maslina jer se time bavi tek zadnjih 20-ak godina.

– Mi nemamo nekih velikih površina da bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve kriterije da je kvaliteta izuzetno dobra. Suradnja sa Španjolcima bi se mogla pretvoriti u jedan povijesni dogovor. Volja postoji s obje strane i nadamo se kako ćemo uskoro nešto konkretno uraditi – kazao je ministar Jović.

Na pitanje koje su tu potencijalne površine na području Hercegovine za sadnju maslina, ministar Jović je kazao kako je trenutno u vidu oko tisuću i pol hektara potencijalnih površina poljoprivrednog zemljišta, a riječ je o Gradu Mostaru te općinama Čapljina, Stolac i Ravno. Naglasio je kako potencijala ima i u Neumu i Čitluku.

Back To Top