skip to Main Content
Srebrenica

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović razgovarao je juče u Sarajevu s načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem o zajedničkim naporima koje je važno poduzimati za razvoj te lokalne zajednice.

Grujičić je izjavio novinarima, nakon sastanka, da ta lokalna zajednica ima potencijala i vlastite resurse od kojih bi se mogla samostalno razvijati, ako bi bili u potpunosti stavljeni u funkciju.

S tim u vezi istaknuo je razumijevanje Šarovića za područje Srebrenice te kazao da bi ulaganje u razvoj tog područja značilo mnogo za BiH, posebno za Srebrenicu „koja je pretrpjela takva ljudska i materijalna razaranja u proteklom ratu“.

– Sad moramo tražiti pomoć da bismo, barem približno, našu industriju podigli, odnosno doveli na prijeratni nivo jer je Srebrenica bila jedna od industrijski najrazvijenijih općina. Nadamo se da ćemo, uz pomoć dobrih ljudi koji imaju osjećaj prema tom području i nama koji živimo tamo, uspjeti vratiti sjaj Srebrenici – naglasio je.

Grujičić ističe da Srebrenica ima potencijalne investitore koji žele ulagati, a lokalna zajednica se trudi stabilizirati političku scenu i stvoriti ambijent pogodan za ulaganje, da bi bili otvoreni pogoni i zaposleno tamošnje stanovništvo.

– Ministar Šarović dao je dobrih ideja i prijedloga koje ćemo iskoristiti. Otvorili smo mnoge mogućnosti za koje nismo niti znali da ih imamo, a tiču se pomoći resornog, ali i drugih ministarstava na državnom nivou – kazao je i naglasio da žele kvalitetnu suradnju i sa svim drugim nivoima vlasti ali i sa susjednim državama.

I po riječima ministra Šarovića važno je da Srebrenica iskoristi svoje resurse i sve ono što može dobiti s bilo kog nivoa, te da ide ka ekonomskom razvoju i napretku.

Kaže da je dogovoren kontinuitet suradnje na razini informacija o potrebama i mogućnostima općine Srebrenica, posebno o tome da i Vijeće ministara BiH izvrši obavezu s investicijske konferencije koja je održana prije nekoliko godina. Ta konferencija usmjerena je na razvoj infrastrukture i razvoj općine Srebrenica uopće, a ostali sudionici koji su obećali investirati uglavnom su svoje obaveze izvršili.

 

(FENA)

Back To Top