skip to Main Content

Termoelektrana Tuzla 1024×768

 

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP “Elektroprivreda BiH”, kazao je Feni da su u potpunosti zadovoljni preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana za finansiranje Bloka 7 TE “Tuzla” i da su oni rezultat  pregovora u Kini protekle sedmice.

“Elektroprivreda BiH” dobila je Pismo namjere od kineske Exim banke s preciziranim uvjetima kreditnog aranžmana gdje je prihvaćena ponuda od 20 godina za otplatu kredita, što je i bilo nastojanje EPBiH.

-Mi očekujemo da ćemo nakon ove ponude Exim banke zvanično uputiti aplikaciju za kredit banci i da ćemo do novembra uspjeti dogovoriti ugovor o ponuđenim uvjetima i pripremiti ga  za potpis na samitu 16+1 početkom novembra u Latviji. Prije toga je potrebna ratifikacija u parlamentima FBiH i NR Kine i to je procedura koja se mora proći – kazao je Salkić.

Tenderi za pripremne radove, kako ističe,  mogu biti raspisani do kraja godine, tako da bi na proljeće, odnosno s početka građevinske sezone, mogli početi radovi za pripremu lokacije za izgradnju Bloka 7 TE “Tuzla”.

Salkić također napominje da u EPBiH smatraju da bi u vrijeme pripremnih radova (do 18 mjeseci) mogli raditi i one aktivnosti koje su vezane za izgradnju, a to je izrada glavnog projekta Bloka, narudžba opreme  i onda bi ukupan  period bio od  pet  do 5,5 godina za izgradnju Bloka.

-Ako to  sve bude dinamički urađeno kako sada planiramo, Blok bi trebao 2022. godine biti spreman – naglasio je direktor Salkić

Po njegovim riječima, Blok 7 je zamjenski blok i ulaskom tog bloka na mrežu ugasit će se blokovi 3 i 4 u TE “Tuzla”, a prethodno su ugašeni blokovi 1 i 2 i on u potpunosti svojim kapacitetom mijenja male blokove , znači i blok 3 i 4, koji će biti ugašeni.

– Instalisana snaga TE “Tuzla” će ostati gotovo ista (450 MW) , ali dobijamo jedan moderan blok i na taj način održavamo energetsku stabilnost BiH , zadržavamo status neto izvoznika, ali isto tako omogućavamo kogeneracijsku proizvodnju toplote za grijanje Tuzle i Lukavca, a mislimo da ćemo do tada, odnosno do ulaska Bloka u pogon, imati toplificiranu i općinu Živinice, tako da će tri grada imati snabdijevanje toplinskom energijom iz ovog bloka. Ono što je jako važno jeste da i omogućava dalju proizvodnju uglja u Rudniku Kreka jer je snabdijevanje ovog bloka predviđeno iz tog rudnika. Na taj način doprinosimo i očuvanju rudarske proizvodnje  koja bi bez ovog bloka došla u pitanje s obzirom na to da su stari blokovi predviđeni za gašenje – rekao je Salkić Feni.
Kako kaže, izvođač radova je kineski Konzorcij CGG, a u razgovoru s njima EPBiH će se truditi da podizvođenje dobiju domaće firme koje su kvalificirane i koje itekako imaju znanje i sposobnost da taj posao rade.

Vrijednost investicije je 722 miliona eura (1,4 milijarde KM), što predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u elektroenergetski sektor naše zemlje.

 

Izvor:FENA

Back To Top