skip to Main Content

43. Sajam Sljive   Plakat 1 650×250

 

Sudjelovanje  na ovogodišnjem 43. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive,  koji će se održati od 24. do 28. kolovoza,  prijavilo je više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

U managementu tvrtke Gradačački sajam, koja organizira tu gospodarstvenu manifestaciju, ističu kako je Sajam šljive ponovno okupio najznačajnije proizvođače i prerađivače iz oblasti poljoprivrede.

– Ovogodišnji Sajam šljive će, nakon jubilarnog iz 2003. godine, biti najveći po broju izlagača. Vjerujemo da je razlog ovolikog interes taj što gradačački sajam poljoprivrede i prehrambene industrije predstavlja mjesto ugodnih druženja, ali i brojnih sadržaja koji uključuju komercijalne susrete, prezentacije, prodajne izložbe ali i znanstvena savjetovanja, okrugle stolove i izravnu komunikaciju svih uklujučenih u agrarni sustav – kazaoje Muhamed Prnjat, izvršni direktor Gradačačkog sajma.

Prnjat se  posebno osvrnuo na  mljekare koje su dobile dopuštenje za izvoz svojih proizvoda u zemlje Europske unije.

– Ove godine posjetiteljima će se predstaviti mljekare Lactalis BH, Milkos, Meggle i Mlijekoprodukt. Vrijedi istaći i sudjelovanje pivara iz Bosne i Hercegovine poput Sarajevske, Bihaćke i Tuzlanske pivare – istaknuo je izvršni direktor Gradačačkog sajma.

Očekuje se kako će sa Sajma šljive biti upućene poruke i poziv na žurno rješavanje problema proizvodnje, prerade i plasmana voća i povrća. To se posebno odnosi na pomoć u subvencioniranju poljoprivrednika, ali i prerade i izvoza poljoprivrednih proizvoda.

– Firme koje mogu promjeniti situaciju u ovoj oblasti su:  Bosnaplod Brčko, Swity Gradačac, Destilerija Krušik Modriča, Voćni rasadnik Srebrenik, PMG ViP Gradačac i drugi prerađivači koji su najavili sudjelovanje na Sajmu šljive. Svakako, očekujemo da o ovoj ali i temama kvalitete zemljišta, navodnjavanja, plasteničke proizvodnje i izvoza šljive više kažu profesori sa poljoprivrednih fakulteta iz Osijeka i Banja Luke, kao i stručni radnici organizacija i tvrtki koje prate i svojim proizvodima unapređuju poljoprivredu i prehrambenu industriju – kazao je  Prnjat.

Dodao je kako će se glede pitanja umjetne gnojidbe i zaštite bilja s novim proizvodima i dotignućima u toj oblasti predstaviti Novoprom Modriča, GIKIL Lukavac, Genera Sarajevo, Poljovet Gradačac te Holcim iz Republike Hrvatske.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top