skip to Main Content

Aerodrom Banja Luka 5

 

Poslovanje banjalučkog aerodroma (“Aerodromi RS“) pod znakom je pitanja, upozorili su revizori.

U izvještaju o poslovanju u prošloj godini ukazali su da problem predstavljaju gubici iz ranijih godina.

-Preduzeće “Aerodromi RS” оstvаrеnim pоslоvnim prihоdimа nе nаmiruје niti pоlоvinu rаshоdа pоslоvаnjа – ukazano je u izvještaju nezavisne revizorske kuće “Aditon” iz Banje Luke.

U velikoj mjeri ovo privredno društvo zavisi od doznaka Vlade RS-a, a kumulirani gubici iz ranijih godina, naglašavaju revizori, čine gotovo polovinu kapitala i mogu dovesti do ugrožavanja načela stalnosti poslovanja.

Lani je, i pored povećanja poslovnih prihoda nakon izvoza mesa u Tursku preko ovog aerodroma, i dalje više od 50 posto prihoda doznačavala Vlada RS-a kroz grantove.

Posao izvoza govedine iz BiH u Tursku u ovoj godini je dobio aerodrom iz Tuzle, dok banjalučka aviokompanija nije sklopila neke nove aranžmane.

Revizori su naveli i da su “Aerodromi RS“ tužеnа strаnа rаdi nаknаdе štеtе pо dva spоrа ukupnе vriјеdnоsti 18.200 KМ, dok istovremeno nisu mogli da naplate oko 250.000 KM, nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu donio presudu da aviokompanija “BH airlines” iz Sarajeva mora da isplati preduzeću “Aerodromi RS” više od 250.000 maraka na osnovu nenaplaćenih potraživanja.

“Aerodromi RS” su u prošloj godini ostvarili prihod od 3,88 miliona KM, rashodi su bili 3,59 miliona, a dobit oko 280.000 KM.

Obavljeno je 1.437 aviooperacija i prevezeno 22.806 putnika, što je za 17,3 posto manje nego u 2014. godini.

Jedini let s banjalučkog aerodroma je onaj za Beograd koji saobraća pet puta sedmično.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top