skip to Main Content

Međunarodni Aerodrom Sarajevo

 

Kapacitet terminalne zgrade Međunarodnog aerodroma “Sarajevo” je do milion putnika godišnje. Međutim, zbog sve većeg interesa aviokompanija da svoje linije uspostave na našem aerodromu povećava se i broj putnika, što zahtijeva i veće prostorne kapacitete svih pratećih službi i servisa – kazali su u izjavi za Fenu iz Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“.

Upravo zbog toga, pojašnjavaju, posljednjih nekoliko mjeseci, radi se na preuređenju postojećih kapaciteta, kako bi se putnicima i ostalim korisnicima pružila što kvalitetnija usluga.

Za naredni period najavili su realizaciju prioritetnih projekata kao što su gradnja brze izlazne rulnice koja će doprinijeti povećanju kvaliteta saobraćanja zrakoplova te proširenje platforme, čime će osigurati tri parking mjesta za velike avione.

Proširenje platforme, kako su rekli, trebalo bi početi već naredne godine.

Također, dodaju, planirana je i izgradnja ekskluzivnog VIP salona, rekonstrukcija restorana u Terminalu A, a kao jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata izdvojili su rekonstrukciju aerodromske piste, ukupne dužine 2.600 metara.

Osim navedenog, najavili su i gradnju montažno-rashladne komore koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita.

– U planu je i izgradnja nove poslovne zgrade na ukupnoj dužini od 3.600 m2, u koju će biti prebačene određene službe i administracija. Riječ je o objektu s tri etaže, sa izlazima na platformu i parking s prednje strane, a nedavno je raspisan konkurs za izradu glavnog projekta – pojasnili su iz Međunarodnog aerodroma “Sarajevo”.

Na aerodromu u Sarajevu trenutno operira ukupno 12 aviokompanija koje povezuju Sarajevo sa Zagrebom (“Croatia Airlines”), Bečom (“Austrian Airlines”), Ljubljanom (“Adria Airways”),  Beogradom (“Air Serbia”), Minhenom (“Lufthansa”), Istanbulom (“Turkish Airlines” i “Pegasus Airlines”), Dubaijem (“FlyDubai”), Oslom, Kopenhagenm, Štokholmom (“Norwegian Air Shuttle”), Kelnom, Štutgartom (“Eurowings”), Cirihom (“Swiss Air”) i Šaržom (“Air Arabia”).

Za dolazak novih aviokompanija u ovoj godini, kazali su da su pregovori sa aviokompanijom “Qatar Airways” u završnoj fazi te da krajem godine očekuju uspostavljanje direktne liniju iz Sarajeva za Dohu, kao i da osim “Wizzaira”, trenutno ne pregovoraju ni s jednim drugim low cost avioprijevoznikom.

 

Izvor:FENA

Back To Top