skip to Main Content

Man In Safety Clothing Standing On Top Of Oil Tank At Sunrise Rear View

 

U Republici Srpskoj 20. aprila prestaju da važe opšti kolektivni ugovori i iznos najniže plaće, ali na današnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a nije razgovarano o pitanju „minimalca“.

Potpredsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Ranka Mišić za to krivi poslodavce, koji danas nisu prihvatili prijedlog Saveza sindikata RS-a da se raspravlja o najnižoj plaći.

Ona je rekla novinarima da Vlada ne smije dozvoliti da radnici u RS-u ostanu bez definisane najniže plate, jer bi to značilo dodatno pogoršanje stanja u kojem se nalaze radnik u RS-u i njegova prava.

Savez sindikata je 18. januara uputio entitetskoj vladi zahtjev za utvrđivanje najniže plate, ali se, kaže Mišić, resorno ministarstvo pozvalo na odredbe zakona prema kojima se pregovori o najnižoj plaći vode u zadnjem kvartalu tekuće godine za iduću godinu.

I predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić naglašava da su sindikalci zakasnili sa zahtjevom za određivanje najniže plaće.

Prema Zakonu o radu, najniža plaća se, podsjeća, određuje u zadnjem kvartalu tekuće godine za narednu godinu.

-To što Sindikat nije učestvovao u donošenju Zakona o radu, koji je usvojen pred Novu godinu i što su propustili čitavo ljeto, nije naš problem, nego problem Sindikata – naveo je Škrebić.

Back To Top