skip to Main Content

Bečki aerodrom „Flughafen Wien AG“ stavio je u pogon prva fotonaponska postrojenja na krovnim površinama hangara i skladišta za uređaje. Postavljeno je 2.000 solarnih modula na ukupnoj površini od 3.200 kvadratnih metara. Oni će od sada godišnje proizvoditi 500.000 kWh solarne energije i na taj način doprinose ekološkom i održivom snabdijevanju električnom energijom.

Kako najavljuju na Bečkom aerodromu, cilj im je narednih godina postaviti do 4.000 kvadratnih metara modula godišnje i tako redukovati emisije ugljen dioksida. Bečki aerodrom je u posljednje tri godine smanjio emisijo ugljen dioksida za 20 odsto.

U narednoj fazi će se za postavljenje fotonaponskih ploča iskoristiti krov Air Cargo centra površine od 5.000 kvadratnih metara što bi značilo dvostruko veću površinu od sadaünjih početnih ploča.

Nominalna snaga solarnih modula iznosi od 236 do 273 kWp što znači godišnju proizvodnju od 500.000 kWh. Istosmjerna struja iz fotonaponskog postrojenja inverterom se pretvara u izmjeničnu struju, a funkcija skladištenja vrši se u električnoj mreži aerodroma. Punoautomatska i samostalno proizvedena fotovoltaična struja smanjuje potrošnju iz javne mreže.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top