skip to Main Content

Tk

 

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić primio je juče Roberta Hudournika i Iztoka Hrastela, direktore  kompanije “Esotech” iz Velenja, koja je usmjerena  na visoku tehnologiju u energetici i ekologiji.

Cilj posjete bila je prezentacija mogućnosti “Esotecha” u predstojećim velikim projektima izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Banovići.

Napominjući da je energetska politika u nadležnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, premijer Gutić je govorio o planovima i predstojećim energetskim projektima u kojima će poslove metalske i građevinske industrije u velikom obimu obavljati domaće firme. Ne postoje prepreke, rečeno je tom prilikom, da i “Esotech” uđe u te projekte.

Iskustvo koje “Esotech” ima u prečišćavanju voda i ekologije, kao i projektima koji se finansiraju sredstvima EU, po riječima premijera Gutića, omogućava im da konkurišu i u predstojećim projektima Vlade TK – zaštite najveće vodne akumulacije, jezera Modrac.

Po riječima tehnološkog direktora Hrastela, dijapazon anagažmana ove slovenske firme, već dugo prisutne na prostoru jugoistočne Evrope, kreće se od prečistača otpadnih voda i zraka, sistema daljinskog grijanja, zamjene tehnologija u čeličanama do odsumporavanja i ultrafiltracije najsavremenijom tehnologijom te transfera “know-how” tehnologija, saopćeno je iz Odjela za informisanje TK.

Back To Top