skip to Main Content

 

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić i članica Upravnog vijeća CBBiH Ankica Kolobarić borave u Washingtonu gdje su, kao članovi delegacije BiH koju predvode predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, prisustvovali Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Nakon Godišnje skupštine, održan je niz bilateralnih sastanaka s visokim zvaničnicima Međunarodnog monetarnog fonda tokom kojih je razgovarano o najnovijim makroekonomskim kretanjima, monetarnoj politici, te o nedavno odobrenom trogodišnjem Proširenom programu između BiH i Međunarodnog monetarnog fonda.

U razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Nadeemom Ilahijemim bilo je riječi o Pismu namjere i izvještajima tehničkih misija Međunarodnog monetarnog fonda u CBBiH, te aktivnostima koje treba provesti iz Pisma namjere i izvještaja tehničkih misija.

Tokom ovih sastanaka ukazano je na važnost očuvanja valutnog odbora i monetarne stabilnosti, kao i stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema u cjelini.

Guverner Softić i članica Upravnog vijeća Kolobarić prisustvovali su sastanku Konstituernce Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, i debati ministara finansija i guvernera centralnih banaka o ekonomskim izazovima u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi koja je održana na inicijativu Paula Thomsena, direktora Odjeljenja za Evropu u Međunarodnom monetarnom fondu.

Tokom boravka u Washingtonu, Softić i Kolobarić, održali su poseban sastanak s direktorom Odjela za statistiku u Međunarodnom monetarnom fondu tokom kojeg su ukazali na značaj daljeg unapređenja statistike koju vodi CBBiH, kao jedne od važnih funkcija CBBiH, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.

Back To Top