skip to Main Content

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, tokom boravka u Washingtonu, održali su niz sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i Svjetske banke na kojima je razgovarano  o ekonomskoj situaciji u BiH, kao i o projektima koji se realiziraju u našoj zemlji uz pomoć ovih međunarodnih institucija.

Tokom odvojenih susreta sa potpredsjednikom Svjetske banke za ECA regiju Cyrillom Mullerom, izvršnim direktorom Svjetske banke Frankom Heernskerkom i direktoricom Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana  Ellen Goldstein izraženo je zadovoljstvo dosadašnjim tokom realiziranja projekata. Oni su čestitali BiH predaju aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sastancima je konstatirano da su vlasti BiH do sada dovršile i realizirale sva prethodna pitanja koja su bila preduvjet za prvu tranšu, po nedavno odobrenom  proširenom aranžmanu sa MMFom, a do kraja godine će se realizovati i preostale obaveze usmjerene ka daljnjem unapređenju poslovnog okruženja i harmonizaciji zakonske legislative, kao i daljnjih reformi u brojnim sektorima.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Vijeće ministara BiH intenzivno radi na stvaranju ambijenta koji će privući strane investitore i na unaprjeđenju konkurentnosti države i zahvalio se na  značajnoj  tehničkoj i stručnoj pomoći koju pružaju MMF i Svjetska banka. Rekao je da će se Bosna i Hercegovina zalagati za striktno provođenje dogovorenih obaveza  i naglasio da realizacija dogovorenih reformi znači i jačanje brojnih sektora, bolji legislativni okvir, te pravnu i ekonomsku  sigurnost za domaće i strane investitore.

Razgovarali su i o reformi bankarskog sektora koja će biti provedena na osnovi najvećih standarda, razvoju malih i srednjih preduzeća, zdravstvenom sektoru, projektima energetske efikasnosti,

Na sastanku je istaknuto da su svi u Bosni i Hercegovini spremni na provođenje reformi,  da su  dogovorene reforme u funkciji ekonomskog razvoja i da ekonomija mora biti primarna aktivnost svih vlada.

Sastancima su prisustvovali  guverner Centralne banke BiH Senad Softić, ambasador BiH u SAD Haris Hrle, entitetski premijeri i ministri finansija.

Back To Top