skip to Main Content

Zvizdic Hellbach 002 06 12 16

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je juče u Sarajevu sa političkim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i zemlje EFTA u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke i bivšim ambasadorom SR Njemačke u BiH, Christianom Hellbachom i upoznao ga sa političkom i ekonomskom situacijom u BiH.

Predsjedavajući Zvidić je rekao da je Bosna i Hercegovina spremna za upitnik Evropske unije koji će u petak predsjedavajućem Zvizdiću predati komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i upoznao ga sa ispunjavanjem ciljeva ka članstvu u NATO savezu. Rekao je da je, između ostalog, usvojen Pregled odbrane što predstavlja uvjet koji je u ovoj fazi kredibilno realiziran.

Ističući značajnu podršku koju SR Njemačka na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel  pruža Bosni i Hercegovini, predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci i prijateljskom odnosu prema BiH i izrazio nadu da će se podrška i bilateralna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Politički direktor Hellbach je izrazio zadovoljstvo  vidljivim napretkom Bosne i Hercegovine i rekao da će SR Njemačka i u narednom periodu nastaviti da daje podršku procesima evropskih integracija i putu BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u. Pohvalio je napore koje čini Vijeće ministara BiH na čelu sa predsjedavajućim Zvizdićem.

Zvizdić i Hellbach su se saglasili da u narednom periodu treba intenzivirati procese reformi, regionalne saradnje  i nastaviti  borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i svih oblika terorizma.

Sastanku je prisustvovala ambasadorica SR Njemačke u BiH  Christiane Hohmann.

Back To Top