skip to Main Content

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u kooperaciji sa DIHK CEFTA Projektom organizuje konferenciju „Istraživanje i razvoj u metalskoj industriji CEFTA zemalja“ koja će se održati 13. decembra 2016. godine u prostorijama Komore (Branislava Đurđeva br. 10, Sarajevo).

Metalska industrija predstavlja najvažniju i najperspektivniju granu industrije Bosne i Hercegovine ali i zemalja Regiona također, zbog čega je važno prepoznati postojeće probleme sa kojima se ova industrija suočava. Jedan od problema je i nedostatak istraživanja i razvoja proizvoda, tehnoloških postupaka i usluga u metalskoj industriji. Prateći dugogodišnju uspješnu saradnju među CEFTA zemljama, ovaj problem se može djelimično prevazići sa zajedničkim aktivnostima u smislu jačanja kapaciteta tehnoloških instituta, laboratorija i drugih relevantnih institucija, kao i kompanija koje djeluju u oblasti R&D metalske industrije. Stoga je glavni cilj ove konferencije definisanje zajedničkih aktivnosti putem eventualnih međusobnih ugovora i zajedničkih projekata koje će doprinijeti direktnim beneficijama za krajnje korisnike – kompanije metalske industrije.

Učesnici konferencije će biti predstavnici relevantnih ministarstava Bosne i Hercegovine, univerziteti, istraživački centri, tehnološki instituti, predstavnici privrednih komora CEFTA zemalja, te zainteresovana poslovna zajednica.

Imajući u vidu navedene činjenice, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH poziva zainteresirane da prisustvuju konferenciji i aktivnim učešćem daju doprinos u njenom radu.

Back To Top